Агенция Bloomberg извади на показ детайли от тайната сделка, която е била сключена между Вашингтон и Рияд преди 41 години. През 1974 г. световната криза нанесла голям удар по икономиката на САЩ. Америка била принудена да търси поддръжка извън страната. Президентът на САЩ Ричард Никсън поставил тогава задача на министъра на икономиката Уилям Саймън да потърси източник на финансиране.
Саймън, а също и неговият заместник Джери Парски се отправили в Европа и в Близкия Изток в търсене на тези, които могат да помогнат на икономиката на САЩ. Те също така искали и да намалят влиянието на нефта в световната икономика.

Саймън получил задача от Никсън да убеди саудитите да вложат средства в държавния дълг на САЩ. В противен случай икономиката на страната е щяла да се окаже в дълбока криза, а в такъв случай СССР е можел да получи шанс да затвърди позициите си в арабския свят. 

За да заинтересува саудитите, САЩ им предложили военна помощ. Освен това Вашингтон бил готов да закупи и нефт от Саудитска Арабия, а в замяна от Рияд се очаквало финансова поддръжка. След няколкомесечни преговори саудитският крал Фейсал ибн Абдул-Азис Ал Сауд одобрил сделката, но убедил Вашингтон да обещае да я пази в тайна.

Саудитска Арабия се опасявала, че нефтените пари можели пряко или косвено, например във вид на военна помощ, да се окажат в ръцете на Израел. Още повече, че в момента на сключване на сделката изминала едва една година от последния дотогава арабо-израелски конфликт.

Сделката предполагала покупка от страна на Саудитска Арабия на държавни облигации на САЩ за 117 млрд. долара. Облигациите били купени без да се провежда търг, което позволило всичко това да се скрие от обществеността. 

Превод и редакция: БЛИЦ