Тийнейджърът Джей Хаятан си направи шега с любителите на изкуството като ги накара да повярват, че очилата му са шедьовър в Музея за модерно изкуство в Сан Франциско, съобщава Buzzfeed News. 17-годишното момче посетил галерията с приятели, но не останал впечатлен от някои от експонатите и им дал много ниска оценка. Той се запитал дали наистина посетителите харесват това, което виждат.
Хатаян решил да тества любителите на изкуството. Тийнейджърът искал да разбере дали всички творби в музея са недоразбрани изключителни шедьоври или пък почти всеки предмет би могъл да мине за модерно изкуство.

Ученикът и приятелите му поставили очила на пода и застанали отстрани да видят как ще реагират посетителите. След секунди "новият експонат" бил заобиколен от хора, които искали да хвърлят поглед върху тази според тях творба на модерното изкуство. Някои от посетителите даже започнали да снимат очилата.

Въпреки своя интересен социален експеримент, Хатаян заявява пред изданието, че все още е привърженик на модерното изкуство, въпреки че определено не харесва част от творбите.

"Съгласен съм, че модерното изкуство може да бъде възприемано като шега понякога, но тя е за неограничени умове и е начин да изразим нашата креативност", казва тийнейджърът.

Превод и редакция: БЛИЦ