Няма да има нова световна война, заяви руският външен министър Сергей Лавров в онлайн интервю за „Комсомолская правда“, цитирано от "Руски дневник". Коментарът му бе в отговор на въпрос докъде може да стигне нарастващото напрежение между Русия и Запада.
„Никаква световна война няма да има. Това каза и президентът във филма на Владимир Соловьов („Президент“, филм-интервю с Владимир Путин, бел.ред.). Убеден съм, че отговорни политици от западна страна също няма да го допуснат. Защото всички помнят ужасите от Първата и Втората световни войни. Русия понесе най-големи загуби по време на войните в Европа. Впрочем Китай също понесе огромни загуби по време на войните в Тихия океан срещу японския милитаризъм. И политиците, пак повтарям, не могат да допуснат това да се повтори“, заяви Лавров.

Според него, обаче, се правят подобни опити, що се отнася до увеличаването на военния потенциал в свръхразумни граници и в нарушение на международни споразумения. Според Лавров Русия трябва да направи всичко възможно, за да избегне въвличането й в нова война. Той направи аналогия със ситуацията от 2001 г., когато САЩ едностранно напуснаха Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.

„Тогава Джордж Буш каза на Путин в отговор на изразеното от руския президент безпокойство: „Не се притеснявайте, това не е насочено против вас. Разбирам, че сте принудени да предприемете някакви ответни мерки. Предприемайте каквито искате мерки, правете, каквото искате“, каза Лавров.Според руския дипломат и в момента Западът се опитва да провокираРусия към необмислени действия. „Трябва да помним това, когато виждаме днес как някои нервни наши съседи от Източна Европа тълкуват превратно нашите спокойни предупреждения, че ако военната инфраструктура на НАТО се доближи до границите ни, ще предприемем ответни мерки“.

„Впрочем нас ни обвиняват и за украинската криза. И за Сирия ни говорят, че сме длъжни, че сме, едва ли не, отговорни. Сега и за Либия настояват да помагаме. Нищо чудно скоро да ни обвинят и за случващото се в Йемен. Тази линия се поддържа съзнателно, нямам никакви съмнения в това“, каза Лавров.

Руският външен министър заяви, че минските споразумения не предвиждат въвеждането на международни сили в Донбас, а сам регионът едва ли ще се реши на подобна стъпка.„В Минските споразумения е записано правото на ДНР и ЛНР да поддържат свободни и неограничени икономически отношения с Русия. Това е един от ключовите компоненти, поради които ние подкрепихме минските съглашения“, заяви Лавров за КП. Той отбеляза, че Русия не е загърбила югоизточна Украйна, а активно поддържа региона.

„Ние не сме загърбили югоизточна Украйна, не сме я забравили, и много активно я подкрепяме“, каза той.

Сергей Лавров отговори и на въпрос за Курилските острови, за това защо още от времето на Иван Грозни другите страни не желаят силна Русия. Дипломатът коментира и темата за санкциите, като заяви, че те са „прозорец на възможностите“ за руската икономика.