Едно от всеки три деца в Европа на възраст между шест и девет години страда или от наднормено тегло, или от затлъстяване, посочва доклад на Организацията на гастроентеролозите в Европа, цитиран от британския в. "Гардиън".
Според проучването също така до 2025 г. броят на децата под пет години, които ще са с наднормено тегло, ще се увеличи от 41 млн. на 70 млн.
 
Сред другите изводи на доклада, базиран на изследвания от 46 държави, е и това, че между 20% и 30% от всички възпалителни болести на дебелото черво започват още в детска възраст, съобщава БГНЕС.
 
Според учените болестта на неалкохолния мастен черен дроб е станала най-срещаната причина за хронични болести на черния дроб сред децата и подрастващите в западните държави, като деца на по три години са диагностицирани с такова състояние.
 
Според Организацията на гастроентеролозите в Европа континентът не може да се справи с проблема. Цената на справянето с болестите, свързани с наднорменото тегло, в момента се равнява на една десета от общите разходи за здравеопазване на Европа. Според доклада тази цена заплашва и устойчивостта на здравните услуги на всички държави на континента.
 
Децата представляват една пета от европейското население и разпространението на гастроентерологични болести сред тях нараства. Според експерти обаче изследванията в тази област са недофинансирани.
 
Предупрежденията за опасните нива на хора с наднормено тегло не са новост и не се ограничават само в Европа, или само сред децата. Според друго скорошно проучване на британски учени в световен мащаб може да има 266 млн. мъже и 375 млн. жени, страдащи от затлъстяване. В същото време теглото на световното население е нараснало с 1,5 кг на човек през всяко десетилетие от 1975 г. насам.