Освен че са неприятни и досадни, комарите могат да бъдат изключително вредни и да пренасят различни инфекциозни заболявания. Повечето конвенционални препарати за защита от тези насекоми са спрейове и различни свещи, които съдържат химикали и е възможно да ни причинят вреда.
Всъщност, DEET – активната съставка в повечето аерозолни спрейове, е отровна при вдишване или при попадане върху кожата, защото може да проникне и в кръвообращението. От друга страна, масово се произвеждат ароматни свещи с масло от цитронела, които отделят токсични вещества при изгарянето си, сред които и субстанция формалдехид. Следователно, за да нямате проблем това лято с комарите, запишете си тази рецепта и своевременно се ориентирайте при набавянето на необходимите съставки за да си направите този естествен репелент.

Необходими продукти и съставки:

. 4 стъклени буркана
. Етерично масло от кедрово дърво, лавандула или лимон.
. 2 бр. лимони
. 2 бр. лайм
. 8 клонки пресен розмарин
. филтрирана вода
. Пчелен восък за производство на свещи

Начин на приготвяне:

Нарежете лимоните и лиметите на ситно, като ги оставите настрана. Поставете две клонки пресен розмарин във всеки буркан, като ги допълните с 3/4 вода.
Добавете по 10 капки етерично масло по ваш избор във всеки буркан. Разрежете един лимон на четири части и ги разпределете във всеки буркан.
Добавете вода в бурканите, оставяйки малко място за плувката. Запалете свещите.

Сменяйте плодовете на всеки 2-3 дни.

Източник: За жената