България е готова да окаже всяка подкрепа, която институциите в Македония поискат, за да се преодолее днешната политическата криза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря с македонския президент Георге Иванов, който е на посещение в България.
Плевнелиев подчерта, че страната ни протяга ръка за подкрепа, но именно политическите партии и лидерите в Македония носят историческата отговорност за възстановяване на диалога и за постигането на легитимен изход от кризата.
 
„В условията на крайно противопоставяне в Македония президентската институция е единственият фактор за съхраняване на стабилността в страната”, заяви президентът Георге Иванов, който запозна българския си колега с усилията за възстановяване на политическия диалог между отделните партии, уточни Нова тв.
 
Двамата бяха единодушни, че бързото провеждане на парламентарни избори в Македония и избирането на легитимно правителство е единственият изход за намиране на устойчиво решение на политическата криза.
 
И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Македония. Българският държавен глава отново призова за съвместно отбелязване на историческо събитие от България и Македония, което ще доведе до „истински пробив в двустранните отношения и ще има силно символично значение в нашия регион“.