Кмет обеща депутатска заплата на всеки медик, който приеме да обслужва пациентите в родопски села. В момента спешно се търсят 111 лекари, като над 30 от тях са в Кърджалийско.
По думите на Гюлестан Садула, кмет на с. Млечино, хората от селото пазят сградата от кражба, докато чакат да дойде лекар. 

Преди години в селото е имало лекар, зъболекар, дори и акушер. Днес единственият, на когото хората от Млечино и още двадесет  и пет села в Ардинско  разчитат, е фелдшерът Мюмюн Хюсеин, съобщава bTV. 

„Няма нощем, няма денем, когато да ме викне някой и да не съдействам, да не окажа първа помощ”, разказва Хюсеин.

Той заедно с още двама лекари в Ардино отговарят за  здравето на хората в 52 села. Според него има случаи, когато болният го чака с часове.

За да  върнат лекарите в селата, от общината  са готови да им плащат депутатска заплата. „Здравната каса субсидира с 900 лв. като неблагоприятна работа,  а община Ардино от своя бюджет дава още  900 лв. на кандидата  за семеен лекар”, разказва Ресми Мурат – кмет на община Ардино.

Допълнителен бонус е и  осигуреното жилище за лекарите. Въпреки бонусите обаче желаещи  няма.

Според Мюмюн Хюсеин работата е трудна, а местността е „много пресечена, непривлекателна. Млади  лекари едва ли ще дойдат в този район”, коментира той.
В търсенето на лекари  се включи и трудовата борса.

„Редовно  имаме обявени поне 10 лекарски места в дирекцията”,  пояснява Валентин Грудев - директор на Бюро по труда Кърджали. „За жалост не можем да отговорим на нуждите на лекарските практики”, допълва той.

Според най-черната статистика, ако  държавата не вземе спешни мерки, в следващите двадесет години в Родопите няма да остане нито един лекар.