Експерти на китайската фирма, която има интерес да строи VII блок на АЕЦ “Козлодуй”, са в София, за да участват в работната група, която бе създадена по проекта. От Министерството на енергетиката потвърдиха, че има заседания от понеделник.


В края на миналата година китайците бяха заведени от вицепремиера Томислав Дончев и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в АЕЦ “Козлодуй”. Тогава Дончев отказа да съобщи името на компанията, но заяви, че може да бъде инвеститор в новия блок.

И във вторник от Министерството на енергетиката отказаха да съобщят името на фирмата, тъй като имало споразумение за конфиденциалност.

В. “24 часа” твърди, че това е “Стейт пауър инвестмънт корпорейшън”. Компанията е партньор на “Уестингхауз” при изграждането на 2 реактора в Китай.

Идеята за китайски инвестиции в VII блок на АЕЦ “Козлодуй” бе лансирана при посещението на премиера Бойко Борисов в Китай през миналата година. В края на 2015 г. компанията прати свои представители у нас.

Пак през декември вицепремиерът Дончев заяви, че до 3-4 месеца трябва да е готов сценарий за икономическия модел, по който да бъде изграден VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с китайски стратегически инвеститор.

Преди половин година се говореше за всякакви варианти за дялово разпределение - китайците да са мажоритарни или миноритарни собственици. Щеше да се преценява кой от сценариите е най-приемлив за българската държава и инвеститора.

Очаква се след 3 месеца, когато приключи дейността на работната група и тя предложи икономически модел, да се знае дали има реалистичен сценарий или ще трябва да се търси друг за реализацияна на проекта.

От Министерството на енергетиката заявиха, че разговорите, които текат в момента, са на експертно ниво и няма какво да се съобщи.

Оттам заявиха, че правителството не предвижда изграждане на нова ядрена мощност, ако не е икономически изгодна. Ако се стигне до изграждането ѝ, това ще бъде без държавни гаранции.