Хилядите избити мъже, жени и деца при бруталното Баташко клане се присъниха на живия светец от Байлово. 101-годишният благодетел трудно заспива нощем от вълнение заради съня, осеян от кървавите тела на невинно убитите българи. Епичните картини, в които турските орди, предвождани от Ахмед ага Барутанлията съсичат бебета на ятаганите си и колят невинни девойки, са се запечатали в съзнанието на дядо Добри и най-големият дарител на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" прекарва голяма част от времето си в молитви към Бог.
Сънят сполетял обичания и уважаван от всички мъж преди две седмици. Съновидението по уникален начин съвпаднало с деня, в който православната ни църква почита баташките великомъченици - 17 май. "По цели нощи не спи и само будува, пише „България днес”. Затова през деня често се случва да поляга, за да събере сили, и след това отново започва да се моли", разказаха пред вестника хората, които са приютили живия светец.

Притеснението в човеколюбивия и достолепен мъж идвало от въпросителната дали всички баташки мъченици били покръстени християни. Заради силното вълнение още на следващия ден след съня дядо Добри взел свето причастие. Ритуалът се състоял в столичния храм "Св. Богородица - Живоприемний Източник".

Историята разкриха близките на дядо Добри, при които живият светец от Байлово живее в момента. Екип на вестника заедно с кръщелника на достолепния мъж Борислав Николов посетиха къщата, която е в близко софийско село. За по-голямото спокойствие на дядо Добри няма да споменаваме точното му местонахождение. Местните хора са запознати, че живият светец живее в селото, но предпочитат да стоят на уважително разстояние от него и да не го притесняват с тегобите си.

"Тук при нас е много по-добре. В Байлово е напълно сам и вече на толкова години няма как да се оправя самостоятелно. Все пак е на доста години и някой трябва да му помага", обясниха грижовните му домакини. Дядо Добри обичал напоследък да похапва повече плодове. Поръчвал да му купуват ягоди и череши, а не се изкушавал от месо и друга храна. Понякога пийвал и по няколко глътки вино. Но всякакъв друг алкохол категорично отричал и го определял като творение на дявола. Дори и лечебни отвари, в които имало спирт, категорично отказвал да приема.

Неговият кръщелник Боби и екипът на "България Днес" занесоха дарове на дядо Добри, лично изпратени от монасите от Зографския манастир в Атон. Те считат 101-годишния благодетел за символ и пазител на България. Самият дядо Добри няколко месеца изкарал в послушание в българската обител на Света гора.

Зехтин, маслини, сладкиши и още дарове бяха предадени на човека, дарил над 35 000 лв. на "Св. Александър Невски".

Кръщелникът на дядо Добри пропътува близо 2000 км от красивия гръцки остров Миконос до София в двете страни, за да целуне ръка на дядо Добри и да му предаде послание от монасите на Света гора. Борислав живее и работи на Миконос, а посещенията му в България са свързани само и единствено с гостуване на дядо Добри.