Студентски живот, сладък живот, но свърши бързо... Кметски живот, отговорен живот! Казва го Гьокхан Реджеб, който е само на 22 г., а от края на миналата година е кмет на шуменското село Коньовец. Оказал се най-младият спечелил местните избори в страната ,и то още от първи тур.
Така на студента трета година в специалност "Инженерна логистика" му се наложило да съвместява студентската банка с кметското бюро. Минал на облекчен режим на обучение в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" веднага след като положил клетва на 9 ноември.

Още тогава другите селски първенци, някои ветерани с по два-три мандата зад гърба си, забелязали усмихнатото момче и започнали да го канят в селата си да види какво са постигнали. Окуражили го да пита за всичко. Много се зарадвал и когато в Коньовец пристигнал неочакван дар от националния омбудсман Мая Манолова, пише „Труд”. 

На календара за 2016-а тя написала собственоръчно: "С теб съм!" Станало му драго, поставил го на стената в кабинета си. Сигурно така са сторили още 4900 селски кметове в страната. Манолова още тогава каза, че прави "жест на внимание към тези, за които институциите рядко се сещат, но те са най-близо и са най-полезни на българските граждани. Човек, който живее на село, се обръща по всякакви въпроси към кмета."

След половин година работа младият Гьокхан потвърждава думите й. В кметската работа няма събота и неделя, ден и нощ, хората те търсят по всяко време. Неговият телефон е разлепен из цял Коньовец - да му звънят. Не се оплаква от стоварилите се отговорности, казва, че работи с огромно желание, а резултатите вече се виждат.

Първо, Коньовец не е село като другите. Уникално е с природни дадености и неслучайно през 1864 г. в този район е създаден конезавод, снабдявал с бойни животни европейската част на османската армия. Държавното стопанство "Кабиюк" съществува и днес, а жителите на селото са най-добрите гледачи на елитни жребци и други редки породи животни. Така Коньовец е създадено от преселници от близките селища и няма ни един безработен. Признато е за село с указ на 14 април точно преди 35 г. Който е работлив, остава, въпреки че няма своя къща. Конезаводът дава жилища срещу символичен наем.

"Започнах работа през 1989 г. и вече не заменям цветната градина и чистия въздух с напрежението в близкия Шумен", казва кантарджийката Фатме Исмаилова. Градът е на по-малко от 15 км. Е, автобус идва само два пъти дневно, но кметът е винаги насреща. След 17 ч. Гьокхан посещава университета в Шумен, за да хване последните лекции, и тогава местните го ползват като безплатен транспорт.

Селският първенец вече е успял да оправи пътя. Пуснал докладна до община Шумен и още в ранна пролет най-инфарктните дупки по главното шосе били изкърпени. Липсвали и пътни знаци. Вече са разположени цяла дузина стопове, предупреждения за скоростни ограничения, за автоспирка и пешеходци.

Гьокхан е успял да сбъдне и желанието на 8 души да си купят дворни места с право на строеж в Коньовец. Цената е към 4 лв./кв.м. Фамилиите са доволни, защото цял живот са събирали пари, за да построят свои къщи. От сделките с парцели ще спечели и "селската хазна", в нея ще постъпи 20% от продажната цена, както е по закон. Кметът иска да ги вложи в детска площадка. Избрал терен 400 кв.м. в района на т.нар. депо. То е на два километра от центъра на селото и там няма никакво занимание за децата. "Не съм казал на хората, не обичам да се хваля предварително", казва Гьокхан. 

Иначе до сградата на кметството е детска градина "Иглика". Посещават я 13 деца. Шестгодишните ще завършат традиционно с изпит "ала Радини вълнения" пред местната общност, обяснява директорката Зелиха Шеф. Тя е учила и кмета, и не може да го нахвали колко изпълнителен и възпитан бил. Кой е предполагал обаче преди 18 г., че същото момче сега ще съдейства да се окоси двора на забавачката, ще помогне да се организират празници, смее се директорката.

Самият Гьокхан също никога не е мечтал за управленски пост. Миналото лято, щом си взел изпитите, започнал работа като строител в конезавода. При него дошли пратеници от ДПС да го канят. Притеснил се, защото кара и втора специалност - лесотехник. Чудел се кога ще работи за селото, кога ще учи... "Умен си, ще се справиш", настоявали те. Още на първото селско събрание направили вътрешни избори и резултатът показал, че хората са зад него. На същинските избори му гласували доверие 126 души (64,62%). 63-ма подкрепили бившия кмет Рушид Рушидов (ГЕРБ). Секретарката Мергюл Мехмедова (АБВ) имала 6 бюлетини. Останала да работи и при младия кмет, но през февруари напуснала. 

Тогава Гокхан се зарекъл, че ще се справи сам с цялата административна работа. Никак не е малко, защото кметовете издават и удостоверения за наследници, заверяват пълномощни, при тях се плащат данъци. Местните те търсят за всичко, включително и за това, че съседът си е изхвърлил оскубаната трева на непозволено място. Кметът обаче се справя с добра дума и уважение към всички. По-възрастни са от мен, така съм свикнал, вдига рамене младокът. Има си и селски парламент от петима мъже, с които се съветва по всякакви проблеми.

Често се среща и с бившия кмет на Коньовец - Нури Хасан (1991-2003 г.), който отменя сина си при разнасяне на пощата. "По-перспективно е, когато млад човек ръководи, работи му се. И аз за него гласувах", признава някогашният първенец. Гьокхан вече мисли как съселяните му ще посрещнат зимата - записва желаещи за дърва, а после ще иска някоя фирма да направи отстъпка за по-голямата доставка. Смее се, че покрай отговорната работа и умората е зарязал развлеченията. Вече стъпва в дискотека само през уикенда.

На 18 юни Гьокхан ще бракосъчетае и първото семейство в селото. Доверили му се влюбените Небиха и Ахмед. Вече умува как ще украсят празнично голямата зала в кметството. Вълнува се, че цялата сграда е за ремонт. 22-годишният кмет не помни в нея да е влизал майстор. Трябва да се боядиса и ще търси спонсори. Иначе местните мъже са майстори и ще се справят. Засега сватбата на Гьокхан се отлага за 2017 г. заради много ангажименти. Тази година само се сгодили с красивата му избраница Сабрие и си разменили годежни пръстени. И на двамата им предстои лятна изпитна сесия. Кметът е свикнал да бъде отличник и в университета. Обещава оттук нататък да завършва с отличие и всяка година пред избирателите си.