Няма опасни за здравето сирена на пазара у нас, но има такива, които заблуждават клиента, че си купува продукт от истинско мляко, а в него реално има и заместители.
Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, цитиран от "Дарик". Той уточни, че ако на етикета на продукта е записано, че в сиренето има палмово масло или сухо мляко, това не е нарушение на закона. Това показват проверки, извършени от експерти на агенцията.

„Още от средата на месец март сме предприели засилени проверки за млечни продукти.

Изследвани са 424 проби за наличие на немлечни мазнини, 155 на сирене, 153 на кашкавал, 166 на краве масло. От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 от Европейския съюз. При направените лабораторни изпитвания потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо около 2% от общия брой взети проби.

В резултат на констатираните несъответствия е направен анализ и Агенцията предприе засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци", обясни д-р Илиев.

Той добави, че вече се изследват по 5 проби дневно за наличие на немлечни мазнини.

Капацитетът на лабораторията е толкова, могат да се изследват по 5-6 на ден и затова се вземат по толкова проби. Резултатите ще се публикуват в сайта на агенцията.

„Констатирани са три несъответствия при един и същи производител и днес има комисия, която ще преустанови дейността му след обед. Името на производителя все още не може да бъде изнесено", каза д-р Дамян Илиев.