Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия ще оцени подобаващо провежданите реформи в съдебната сфера и в сектора за сигурност в България. Около този извод се обединиха по време на среща председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, председателят на Комисията по европейските въпроси в германския Бундестаг Гюнтер Крихбаум и дългогодишния депутат в Бундестага от ХДС и член на външната му комисия Ханс-Петер Ул.
Тримата разговаряха в сградата на Бундестага в германската столица Берлин, където Цветанов е на работно посещение, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. 

Цветанов, Крихбаум и Ул оцениха високо решението за включването на един прокурор от Германия в групата от четирима прокурори, които предстои да посетят България. Според тях Германия е доказала своите способности да отстоява стандартите за върховенството на закона и включването на германски представител в делегацията ще гарантира една обективна външна оценка на провежданите реформи в съдебната сфера в България.
        
По време на разговора Цветанов запозна Гюнтер Крихбаум и Ханс-Петер Ул с провежданите реформи в съдебната система и в сектора за сигурност. Тримата разговаряха и за предизвикателствата пред ЕС за справяне с бежанския поток към Европа, както и за това дали след споразумението между ЕК и Турция за реадмисия има намаляване на бежански поток, съпоставено с миналите 2 години.

Енергийната независимост и диверсификацията на България също бе водеща тема в разговора между Цветанов и Крихбаум. Председателят на ПГ на ГЕРБ запозна германските си колеги с основните енергийни проекти пред България, реализирането на газовия хъб, който вече е подкрепен от Европейската комисия и стартиралите проучвания за нефт и газ в Черно море, в следствие на които България може да се превърне в основен енергиен и разпределителен център в Югоизточна Европа.

Председателят на Комисията по европейските въпроси в германския Бундестаг Гюнтер Крихбаум заяви, че ще има възможността лично да се запознае с хода на реформите в България на място, защото ще бъде част от делегацията на федералния германски президент Йоахим Гаук, който ще посети страната ни през юни тази година. Тогава ще бъдат проведени редица срещи с премиера, президента и представители на други институции.