Апелативният съд във Варна остави в ареста 31-годишен руски гражданин, който е издирван в родината си. Прокуратурата в морския град протестира решението на окръжния съд той да остане с мярка „Подписка”, съдът уважи искането и остави руснака с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.
31-годишният Александър Аброскин се разследва за нерегламентиран достъп до компютърни данни и копиране на електронна кореспонденция в съучастие с други лица в периода 1 януари – 5 февруари 2013 година в Екатерининбург, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
Той е бил задържан в България, но руските власти искат да бъде екстрадиран и изправен пред съда там.
 
Руската федерация е изпратила на Върховната касационна прокуратура официална молба за екстрадицията на Аброскин. Утре, 1 юни 2016 год., във Варненския окръжен съд е насрочено съдебно заседание за разглеждане по същество на молбата за екстрадиция на Александър Аброскин.
 
Тогава съдът ще реши дали той да бъде предаден на правосъдието в родината си. Според руския гражданин и неговата защита процесът в Русия ще бъде политически, тъй като властите там се опитвали да го принудят да лъжесвидетелства срещу длъжностно лице с висок административен пост.