Възрастните хора трябва да имат поне по два часа и половина умерена до интензивна дейност всяка седмица. Това може да включва бързо ходене, или каране на колело.

Според проучване, публикувано в Independent, 80% от хората не проявяват интерес към запазването на формата си.
 
В опит да накарат повече хора да тренират, инструктори и медици припомнят някои от най-големите предимства на физическата активност.
  
1. Упражненията повдигат настроението
Изследванията показват, че редовната физическа активност може да помогне на настроението. Според изследванията дори да отидем в салона в лошо настроение, напълно възможно е да си тръгнем оттам с усмивка на уста.

Причината е, че се задействат процеси в организма, които помагат за намаляване на тревожността, както и подобряване на физическото здраве:

"Връзката между упражненията и настроението е доста силна“, твърди професорът по психология Майкъл Ото. Той допълва, че „обикновено в рамките на пет минути след умерени упражнения ще получите и допълнителен аксесоар – настроение и усмивка“.
 
2. Физическата активност намалява стреса
Тренировката е най-ефективна, ако основните мускулни групи се тренират поне два пъти седмично, твърдят инструкторите:

"Упражненията може да се превърнат в начин за трениране и на мозъка, като чрез тях му се „наложи“ на биологично ниво да намали стреса“, коментира още професор Ото.
 
3. Упражненията повишават личната ни самооценка
Различни изследвания показват, че упражненията помагат не само за намаляване на стреса, но и карат хората да се обичат повече. Една от причините е промяната във физическите дадености, които се изразяват в оформяне и стягане на формите.

По този начин се усилва самодоволството, което подобрява и качеството на живот.
 
4. Тренировката помага на съня
Повече сън означава повече енергия през целия ден. Редовните тренировки са незаменим съюзник на здравия сън, категорични са медиците. Скорошно проучване сред група млади хора показва, че тези, които са работили по-интензивно, вечер спят по-дълбоко. Останалите се събуждали по-често и на сутринта ставали изморени.
 
Източник: Vesti.bg