"Нови 5 милиона лева от държавата получава Кирил Домусчиев. Негови фирми ще приберат крупната сума за авиационната обработка, която трябва да спре разпространението на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите животни. Това става ясно от обществена поръчка на Българска агенция по безопасност на храните. Процедурата е договаряне без предварително обявление, а покана е изпратена единствено до ДДЗД „Биовета Еър“, което означава, че държавата е избрала този консорцуим да прибере 5 – те милиона лева", тръби информация публикувана тази сутрин в жълтата агенция ПИК, като се позовава на пасквил в друга непопулярна медия.
Разследване на БЛИЦ установи, че посочените факти не само не отговарят на истината, но и са абсурдна манипулация. 

Проверка на медията ни показа, че всъщност "Биовета" е чешка фирма, а не е собственост на Домусчиев. Регистрираната през 1996 година компания е в консорциум с варненската "Авио отряд - Варна" ООД - фирма, специализирана в селскостопанската авиация. 

"Биовета" се управлява от Яна Макурова, Владимир Йордан, Душан Новотни, Юри Незвал и Владимир Вързал. 

Официалните документи показват, че "Авио отряд - Варна" ООД е собственост на Желю Бурилков и Веселин Стоянов.

Подкрепените с документи факти установяват по безспорен начин, че „БИОВЕТ“ АД и „Хювефарма“ ЕООД, собственост на Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев нямат връзка с гореописаните дружества и лицата, които ги притежават и управляват.

БЛИЦ потърси за коментар и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, за да чуе неговото мнение за ситуацията.

"Странно е, че ме търси вашата медия, а не агенция ПИК, която е тиражирала информацията. Аз обаче съм наясно защо не съм потърсен. Категорично мога да кажа, че нямам нищо общо с фирма "Биовета". Моите фирми продават много малко продукция на българския пазар.

Знам много добре какво стои зад опитите да бъде очернено моето име. Всеки, който не е спонсор на жълтата медия става обект на злонамерени атаки. Или за него се пише, че е олигарх, или се използват нарицателни имена, какъвто е случаят с Пеевски или се пускат в обръщение други обиди", заяви пред БЛИЦ Кирил Домусчиев.

"Ще заведа дело за клевета срещу жълтата агенция ПИК. Моят правен отдел вече се е ангажирал със случая и ще внесе жалба в съда. Ще реагирам на всеки опит да бъда оклеветен, какъвто е случаят със замесването на моето име в несъществуващ скандал", подчерта Домусчиев пред медията ни.  

Ивайло КРАЧУНОВ