Близо 46 милиона души по света живеят в робство, като най-голям е броят им в Индия, но най-масово е явлението в Северна Корея, показва публикуваният днес трети доклад „Световен индекс на робството“ (Global Slavery Index), цитиран от агенция Ройтерс.

Индексът се изготвя от базираната в Австралия правозащитна организация “Уолк фрий фаундейшън“ (Walk Free Foundation). Той показва, че

броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд са се увеличили на 45,8 млн., след като през 2014 г. са били около 35,8 млн.

Основателят на „Уолк фрий“ Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни, но изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими за всякакви форми на робство.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби – около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души.

Северна Корея обаче оглавява печалната статистика по концентрация на феномена – един от 20 севернокорейци, което прави 4,4% от 25-милионното ѝ население, живее в робство.

Според индекса

България е на 93-та позиция по абсолютен брой хора, подложени на съвременните форми на робство.