В естонския град Тапа започна активната част от редовните учения на НАТО Saber Knight. Сега се тренира отблъскване нападението на измислена държава под името Ботния. От 30 май до 9 юни ще участват около 600 души, след което се преминава към големи тактически учения на полигони в Естония, Литва и Латвия. В тях ще участват общо близо 10 000 военни от 13 страни членки на Атлантическия съюз.
На 13 юни започва основният етап за отработване взаимодействието между сухопътните войски и подкрепата на авиацията. За целта пристига Втори кавалерийски полк от армията на САЩ с 1400 военни и 400 бронирани машини.

Те потеглиха в петък от казармите си край германския град Филзек и трябва да изминат по два маршрута близо 2200 километра. Преминаването им през 6 държави от НАТО има за цел и да демонстрира свободата на съюзническите войски да се придвижват из територията на алианса.

По пътя на похода Dragoon Ride II американската колона ще спира във всяка страна за учения. С Бундесвера в Германия се тренира тактическо преминаване на река при Вайден ан дер Оберфалц. С поляците има маневри край Торун, кратки съвместни учения са предвидени още в Чехия, Литва и Латвия.
 


До 22 юни в Saber Knight участват военни от САЩ, трите баллтийски републики, Дания, Финландия, Франция, Германия, Люксембург, Норвегия, Полша, Словения, Великобритания.

Според официалното съобщение тази година за централна държава в учението е избрана Естония, за да се изпробва способността на съюзниците да сглобят сили за бързо реагиране и с кратко предизвестние да ги разположат там, където са необходими.


Затова маневрите включват марш на машини и хора, щабни учения, бойни стрелби, електронна война и интегриране на американската бойна авиация с подкрепа от въздуха на международни военни части.