Цял самосвал - поне 3-4 тона череши, бяха изсипани в дере край кюстендилското с. Скриняно. Случката хвърли в смут и догадки местните хора в понеделник, сигнализираха минувачи по пътя към селото. Купчината череши миришела силно, като най-вероятно е от миналогодишната реколта.
Вместо обаче да ги закарат до градското сметище край село Радловци, неустановените все още собственици на плодовете са си спестили разходите и са ги изсипали в дерето. Кметовете на двете села  – Соволяно и Скриняно, сигнализирали съответните органи за нарушението - общината и агенцията по контрол на храните, пише kmeta.bg.

Изобщо не знаем чии са тези череши, сигнализираха ми хора от селото. Отидох да видя какво може и следва да се направи с тези череши. Ясно е, че не са от тази година, не са пресни. Най–вероятно са били някъде на склад, подготвени за пулп, и сега си чистят склада и бидоните”,  представи случилото се управникът на Скриняно Кирил Стоименов.

Черешите за пулп се съхраняват, като се накисват в силен препарат на спиртна основа и заради това отпадъците не бива да се изхвърлят така, тъй като могат да ги ядат животни и след това да пострадат, да се разболеят. Има и екологичен проблем заради използваните стабилизанти. Кметовете пък може да бъдат наказани за нерегламентираното сметище. 

Трудно ще се разбере кой е изхвърлил тези череши, казват и от областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, които получиха сигнала за изхвърления черешов пулп от репортери вчера.

Новата черешова реколта в Кюстендилско стартира с изкупни цени от 2-2,50 лв. за килограм. "Грехота е да се изхвърлят дори и ланшни череши. Те могат да станат за ракия и изобщо да се използват за фураж на животните, защо да се хвърлят в деретата", ядосват се местните от Скриняно.