Доналд Тръмп разполага с обширно меню, в което може да избира, когато става дума да атакува Хилари Клинтън. Бил Клинтън е сред основните ястия. Хилари Клинтън (68) и Доналд Тръмп (69) са двамата най-непопулярни кандидати за президент в съвременната американска история. Това коментира Кристофер Рьоненберг в норвежкия в. „Афтенпостен“, цитиран от БГНЕС.
Поради това предизборната борба се изразява в това, кой от тях ще успее най-ефективно да окалпазани съперника си. Клинтън през последната седмица говореше за това, че Тръмп е недостатъчно квалифициран, за да бъде президент, на което милиардерът отговаряше по време на срещи с избиратели, наричайки я аморална и нечестна. Хилари Клинтън се намира в центъра на общественото внимание, откакто съпругът й Бил беше избран за губернатор на Арканзас през 1978 г. За нея са написани близо 150 книги, доста от които в критичен тон. Така че Доналд Тръмп има от какво да избира, когато реши да я атакува в бъдеще.

Ето петте най-важни повода.

1. Скандалът, свързан с електронната поща
През март миналата година, не много след като Клинтън заяви, че ще издигне кандидатурата си за президент, в. „Ню Йорк таймс“ излезе с разобличения: оказа се, че когато Клинтън е била държавен секретар, тя е използвала своя личен електронен адрес вместо да използва официалния адрес на Държавния департамет.

Миналата седмица генералният инспектор на Държавния департамент във Вашингтон заяви, че Клинтън не се е обезпокоила да потърси правното одобрение за ползване на частен адрес, но и че никой нямало да й разреши да направи това, ако тя го беше поискала. Към разглеждането на въпроса се включи и ФБР.

Ето два от задаваните въпрос: колко електронни послания са съдържали конфиденциална информация и какво съдържат електронните послания, които Клинтън все още не е предала на предишния си работодател. Това дело „виси“ над Клинтън през цялата предизборна кампания. През последните дни Тръмп започна да го използва като главна тема.

 2. Бил Клинтън
Името на мъжа на Хилари Клинтън е свързано с редица скандали от времето на неговото президентство 1992-2000 г. Интригата с Моника Люински и неговата лъжа в съпружеска вярност едва не доведоха до неговия импийчмънт. Няколко други жени също разказаха, че са били в интимни отношения с Бил Клинтън. Някои твърдят, че той се е отнасял жестоко с тях.

Тръмп използва тези обвинения във видеоатака срещу Хилари Клинтън миналата седмица. Освен това Тръмп иска да намери нови способи за нападки срещу семейната двойка Клинтънови във връзка с т. нар. „дело Уайтуотър“ - дело за транзакции, свързани с недвижими имоти в Арканзас, което вече е на над 30 г. „Информацията за HRC/Whitewater е необходима възможно най-скоро, гласи електронно писмо на един от сътрудниците на Тръмп до човек от републиканската партия. През миналата неделя това електронно писмо погрешка било изпратено на журналист от портала Politico.

3.Нападението в Бенгази
На 11 септември 2012 г. посланикът на САЩ Крис Стивънс и още трима американци бяха убити по време на нападение срещу консулството на САЩ в либийския град Бенгази. След това републиканците твърдяха в конгреса, че Клинтън не е направила достатъчно, за да бъде защитено консулството, и че след нападението тя погрешно – и по политически мотиви – твърдяла, че нападението не е терористичен акт, а е демонстрация против антиислямски филм.

Очаква се, че докладът на Комисията Бенгази към Конгреса, ще се появи преди изборите тази есен и може да даде на Тръмп нови възможности за нападки срещу Клинтън.

4.Фондът на Клинтънови
Хилари Клинтън стана част от Фонда на Бил Клинтън, след като през 2013 г. напусна поста на държавен секретар. Фондът е получил десетки милиони долари в качеството на дарения от организации и правителства, което може да бъде оценено като достатъчно проблематично, защото мнозинството от дарителите от години предполагат, че Клинтън ще издигне кандидатурата си за президентския пост.

Тръмп, който нарича Хилари „нечестна“, може да използва фонда, за да обвини своята съперница в конфликт на интереси, защото организацията й е получавала такива сериозни парични дарения.

5.Изгодни речи
След 2001 г. Бил и Хилари Клинтън са заработили с речи близо 150 млн. долара, сочи информация на в. „Вашингтон пост“. Много от тези речи са били произнасяни пред аудитория от служители на едри американски банки, при това при закрити врати. Тук също възниква въпросът за възможен конфликт на интереси. Ще съумее ли Хилари да проявява твърдост към банки и други такива, които така „щедро“ са инвестирали в икономиката, за да я слушат, когато говори?

Речите на Хилари Клинтън пред такива финансови институции като Голдман Сакс в продължение на доста време бяха любима тема за нападки срещу нея за Бърни Сандерс, неин съперник в борбата за кандидат за президентския пост от средите на демократите. Засега Тръмп не отделя много време на Хилари Клинтън по време на речите си. Но до президентските избори има още близо половин година.