Изправете се, протегнете ръце над главата и без пружиниране, без да сгъвате коленете, докоснете пръстите на краката си. Задръжте пръстите така известно време. Докато сте в това положение изпънете ръце с разтворени китки назад и се изправете бързо. Подскочете и вдигнете високо ръце!
Изглежда просто, но е трудно и много рисково! Ако изобщо успеете да се наведете без да залитнете напред или назад. Ще е успех само дори ако успеете да запазите стабилност при навеждането напред. Представете си сега за какъв двигателен контрол и координация става въпрос. Не рискувайте, ако не ходите редовно на фитнес или йога, пише "Флагман".






Това упражнение 82-годишната Татяна Лолова изпълнява десетки пъти на сцената - след всеки театрален спектакъл, когато излиза да се поклони на своята публика. Някой обръщал ли е внимание на тези експлозивни движения?

Едва ли.

„Веднъж един ортопед бе забелязал какво всъщност правя и специално дойде да ме предупреди със сериозен тон: „Г-жо Лолова, не правете повече това, някой път ще се наведете и повече няма да можете да се изправите!“ Това бе преди 10 години, но аз и до ден-днешен продължавам с този номер и се наслаждавам на живота. Още повече, че се оказва, тази вечер, че аз съм първия секссимвол на българското кино!“

Така, спонтанно, без капка показност и парвенющина, любимката на няколко поколения български зрители, започна своя импровизиран спектакъл на сцената  на Старозагорската държавна опера в събота вечерта. Препълнената зала онемя, след като около 15 минути смехът до сълзи владееше неколкостотин зрители на обзорния филм за нейните роли в киното – от 1970-та досега, преди да получи най-високия приз „Златна липа“ 2016 г. - за цялостно творчество.

Най-обичаната комедийна актриса стана носител на престижното отличие в четвъртото издание на международния кинофестивал за ново европейко кино „Златна липа“ 2016, записвайки своето име в историята заедно с Васил Михайлов, Мария Статулова, както и холивудската кинозвезда  Джанкарло Джанини.

Освен гран при от фестивала и бурните аплодисменти на препълнената зала, Лолова получи и почетния знак на Стара Загора.

„Аз съм секс бомбата на българското кино и театър! Поне така се почувствах, след като  изгледах прекрасния микс от филмови кадри с мое участие“, пошегува се голямата актриса. Монтажът бе напревен специално за нея и посветен на нея от създателя на фестивала – режисьорът Магдалена Ралчева. Лолова подчерта, че в дългата и творческа кариера публиката е била най-верния и партньор, който никога не я е предавал. Примата сподели още, че  Уини в „Щастливи дни“ на Самуел Бекет е нейната любима роля, която е играла над 60 пъти на българска сцен

„Аз съм театрална актриса, преди всичко, но театърът е едно много тъжно изкуство и колегите го знаят. Излизаш на сцената, прекрасно е, даваш цялата си душа и сърце на хората, които са дошли да споделят минутите с теб, но представлението умира след своя край. Киното обаче - остава", сподели Татяна Лолова от сцената.

Носителят на "Аскеер" Бойко Кръстанов, който е един от най-младите и обещаващи актьори у нас, бе водещ на официалната церемония. По традиционния червен килим пред Операта преминаха известни български и чуждестранни актьори и режисьори, общественици, културни дейци - Васил Михайлов,  Мария Статулова, Любомир Чаталов, Илка Зафирова и Параскева Джукелова, зам.кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, народни представители  и общински съветници.

Тържественото откриване традиционно стартира с изпълнение на Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев и мажоретния състав на Центъра за наука, култура и изкуство към Община Стара Загора. Музикален поздрав отправи и поп звездата Дичо.

Стартът на фестивалната програма на „Златната липа" бе даден с полския филм „Варшава през нощта", представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз.

Вчера Алеята на липата пред Операта се увеличи с още едно дръвче, засадено от носителя на приза „Златната липа" Татяна Лолова.