Елен е станал причина за катастрофата тази сутрин на пътнически автобус на "Юнион-Ивкони" от София за Силистра по пътя от Русе за Силистра, до разклон на село Ситово. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна, позовавайки се на обяснение на шофьора на автобуса пред разследващите. 
Първоначалните данни от започналото разследване показват, че има шофьорска грешка при управление с превишена скорост. Шофьорът обяснил, че на пътя излязъл елен и посочил това обстоятелство като причина да загуби контрол над автобуса и да навлезе в крайпътна овощна градина. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. 

26-годишният шофьор П.В. сам подал сигнал за пътнотранспортното произшествие на тел. 112. Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за инцидента. То се води за престъпление за причиняване на телесни повреди и значителни имуществени вреди. 

65-годишна жена, пострадала при катастрофата, е откарана във Варна, в неврохирургия. С фрактури са настанени в силистренската болница още двама души - жена на 67 и мъж на 49 години. В спешното отделение на болницата са прегледани 10 пътници, като седем от тях са освободени слeд прегледите.