Циганите, които пребиха до смърт възрастен мъж в пазарджишкото село Априлци, са подпалили човека, още докато е бил жив. Това стана в Апелативен съд Пловдив, където прокуратурата обжалва 20-годишните присъди на извергите Венцислав Димитров и Вельо Иванов. Държавното обвинение настоява за доживотни присъди заради бруталния начин, по който е умъртвен 68-годишният Йосиф Узунов. 
На Богоявление през 2014 година двамата роми влезли в къщата на човека, имали намерение да го ограбят. Узунов обаче ги видял, настанал бой. Циганите смлели жертвата си от бой, а после, за да заличат следите, инсценирали пожар. Те запалили тялото на мъжа, докато още бил жив.

Този ужасяващ факт се доказва от експертиза, от която става ясно, че в дихателните пътища на жертвата са намерени сажди.

Делото днес бе засектерено заради използвани СРС-та. Наложи се преводач от цигански език да превежда от СРС-та какво са си говорили двамата, преди да ги заловят полицаите.

На заседанието бе представена тройна психолого-психиатрична експертиза. Според нея Вельо има лидерски качества, а Венцислав на моменти получава психически отклонения и се е поддал на влиянието на съучастника си.

Делото бе отложено за 20 юни, до тогава психолозите и психиатъра по делото имат за задача да изяснят отношенията между двамата подсъдими. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ