"В хода на втората част за пазарния тест имаме идея да направим срещи с гръцкия министър на енергетиката и колегите от ICBG, така че да разясним основната концепция и значимостта на проекта за LNG-терминала на Александруполис. Предстои и да се възложи обществена поръчка във връзка с изграждането на интерконектора Гърция-България. Това са най-важните неща във връзка с изграждането на LNG терминала на Александруполис. Това е още една възможност за диверсификация на източниците на природен газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БЛИЦ.
Потърсихме мнението й преди визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в сряда в България. Министър-председателят на южната ни съседка ще се срещне с премиера Бойко Борисов, министър Петкова и членове на правителството.

"Интерконекторът Гърция - България и LNG-терминалът на Александруполис са два проекта, които са много тясно свързани помежду си. Те не са конкурентни, а допълващи се. Така че ние ще работим както от българска, така и от гръцка страна двата проекта да се реализират", категорична е министър Петкова.

"С нашите партньори от Гърция имаме много добри отношения. Интерконекторът между България и Гърция се изгражда от едно общо наше акционерно дружество. Ние имаме почти ежедневна комуникация с нашите партньори от Посейдон.

Обсъждаме ежедневно текущи въпроси и ги решаваме", посочи г-жа Петкова пред БЛИЦ.

Министърката на енергетиката очаква двустранните отношения между България и Гърция да стават все по-ефективни за енергетиката.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ