Експерт по храните: Ядем вредни и канцерогенни плодове и зеленчуци!
"Нитратите стават нитрити, съдържанието е 15 пъти над нормата", предупреди д-р инж. Лазарина Герова
"След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо те стават опасни", посочи Лазарина Герова в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.
Тя добави, че според СЗО има риск от токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край. При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло.
"Плодове и зеленчуци отгледани на слънце са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.
Гостът на Bulgaria ON AIR посочи и начините, по които да разпознаваме вредните зеленчуци:
"Най-лесно се познават листните зеленчуци - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя. Имат блед вид и са с по-нежни листенца. Трудно можем да извлечем нитратите, от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце."
0 Коментара: