Продуктите на пазара ни са неконтролирани и не гарантират безопасност. Наредбата за контрол на храните беше отменена с нова, която допуска 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възсрастни, да не говорим за деца. Нитратите се превръщат в нитрити, които са директно канцерогенни. Тази информация не достига до потребителя. Можем да произвеждаме най-добрите плодове и зеленчуци, а консумираме замърсени и вредни. Това алармира по Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.
Тя обясни, че нитратите са основният хранителен елемент на растенията, но и най-голям замърсител на храните и околната среда. По тази причина е много важна производствената практика и дали съдържанието на нитрати отговаря на стандартите на Световната здравна организация. 

"След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо те стават опасни", посочи Лазарина Герова в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Тя добави, че според СЗО има риск от  токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край. При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло. 

"Плодове и зеленчуци отгледани на слънце са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.

Гостът на Bulgaria ON AIR посочи и начините, по които да разпознаваме вредните зеленчуци:

"Най-лесно се познават листните зеленчуци  - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя. Имат блед вид и са с по-нежни листенца. Трудно можем да извлечем нитратите, от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце."