Преподавателят по БЕЛ на дванайсетокласниците от Първа езикова гимназия - Варна им изпратил есемес с отговорите на матурите по средата на изпита и това се случило под носа на проверяващите от МОН. Тези обвинения отправят родителите на един от завършващите в писмо до медиите.
Ето и какво пишат родителите:

„Ние сме родители на дванайсетокласник от Първа езикова гимназия- Варна. На 18-ти този месец синът ни се яви на Държавен зрелостен изпит по Български език и литература. Готви се много задълбочено, защото литературата му е любим предмет. След изпита детето ни, което е жизнерадостно и лъчезарно, изведнъж стана мълчеливо и подтиснато.След многобройните ни опити да разберем причината, едва днес той ни сподели това, което го е измъчвало от дни.

След приключването на матурата, синът ни влючил телефона си и с огромно учудване попаднал на есемес от своя преподавател по БЕЛ, който съдържал отговорите от теста. Есемесът, получен по средата на изпита, бил изпратен до всички ученици от класа му - 12 Г и завършвал с послание да бъде изтрит, веднага след попълване на верните отговори. Синът ни разбрал, че всичките му съученици от класа също са получили отговорите и се възползвали от тях. Това, което най-много е засегнало чувството за справедливост на момчето ни е факта, че някои, без да са се готвили, ще получат може би същите оценки като него, който последните нощи буквално не спеше, приведен над учебниците и книгите.

Но най-фрапиращото е, че всичко това е ставало под носа на проверяващите от Министерството на образованието и науката, които са заявили, че са били възхитени от перфектата организация на матурите, осъществена от директора и началничката  на РИО-Варна”, казват родителите.
Те призовават МОН да обърне внимание на сигнала. 

„Считаме, че от прокуратурата, полицията и ДАНС са длъжни този път да направят усилие и стигнат до края, като разкрият цялата схема.Убедени сме, че цялото общество очаква това от тях”, зоват още те.