Бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски изрази недоумението си от това, че периодизираме три български държави, вместо три български царства.
В интервю за bTV той сподели, че според него баща му - цар Борис III, си е отишъл в най-критичния момент за България, като изрази съмнения по отношение на причините за смъртта му. "Не знаем дали на сто процента е естествена смъртта на царя, но са нужни доказателства", каза Сакскобургготски.
Той сподели още, че баща му не е ползвал голяма охрана, само винаги не се е връщал по същия маршрут, по който е отишъл някъде.

На въпрос дали като човек прилича повече като цар Фердинанд или на цар Борис III той заяви, че не може да каже и че хората около него могат да направят подобно сравнение.

Сакскобургготски сподели мнението си, че речите на Хитлер и Мосолини са били "смехотворни, но много хора са били поддръжници поради различните времена".

По отношение на настоящата социална реалност в страната ни Сакскобургготски обясни, че често се пита защо някои си мислят, че българите сме в центъра на света.

"Да се поогледаме", призова той. "Ако, не дай си боже, чужденец ни критикува, ставаме още по-велики".

Бившият премиер сподели още, че внуците му го наричат "дядото от България", но обясни, че поради огромните поколенчески различия му е трудно да им дава съвети и насоки.