Депутатките от тежката артилерия на ГЕРБ Десислава Атанасова и Цвета Караянчева се завърнаха от Америка, където в продължение на повече от седмица се запознаваха с изборния процес. В същото време скандалите на родната политическа сцена станаха ежедневие. Агенция БЛИЦ потърси мнението на Атанасова по най-актуалните въпроси за изборите в САЩ, България, атаките на Станишев, Корнелия Нинова и... Слави Трифонов.
- Г-жо Атанасова, Вие и колегата Ви депутат Цвета Караянчева се завърнахте преди дни от САЩ, където проучвахте изборните практики. Какво от избирателната система в Америка може да бъде приложено у нас?
- Гостувахме в Америка по покана на Държавния департамент по програма, която запознава с изборния процес и избирателната система, която е съвсем различна от тази в България.

Бяхме в няколко щата в деня, в който се провеждаха предварителните избори на две партии. Присъствахме на процеса на обработване на бюлетините, които са пристигнали по пощата, броенето им и установяване на резултати.

В щата, където бяхме, фаворит от страна на Демократичната партия бе Хилъри Клинтън, която имаше значителна преднина пред Доналд Тръмп.

- Зад кой американски претендент ще застане партия ГЕРБ?
- Не е много коректен въпросът ви, защото това е част от вътрешната политика на друга държава. Вотът на гражданите на Америка ще определи президента на страната.

За нас е изключително важно България да има един добър и силен партньор в лицето на САЩ, както е в момента.

Важна е и нашата евроатлантическа ориентация.

- Какво е настроението на американците към предстоящите избори?
- Ако трябва да разсъждаваме по посока на предизборната стратегия на основните претенденти Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, то се наблюдават много сериозни различия в тяхната кампания.

Много различни са фокус групите, на които се опитват да влияят двамата кандидати за президент.

Демократите много се надяват да привлекат отново младите хора и испаноговорящите, както бе по време на предизборната кампания на Барак Обама.

Самият Обама също е заявил своята подкрепа за Клинтън, която разчита и на жените гласоподавателки.

Кампанията на Тръмп по мнението на много експерти, които отговарят за изборния процес, неправителствени организации и медийни съветници, е много агресивна по посока на темата на жените гласоподавателки. Той обиждайки почти непрекъснато Хилъри Клинтън, на практика противопоставя жените гласоподавателки на своята кандидатура.

Голяма част от жените, с които разговаряхме изразиха възмущението си от острия тон на Тръмп към дамите.

- В ГЕРБ жените са поставени на пиедестал, което личи и от голямата женска организация на партията. Възможно ли е ГЕРБ да издигне жена за президент?
- ГЕРБ може би е единствената партия, която работи със своите структури и организации и на жените и на младежите и на предприемачите и на старейшините.

През уикенда във Враца се проведе голяма среща на ръководството на ГЕРБ с младежите от София и от София област. Видяхме изключително млади и креативни хора на едно място.

Следващата седмица подобно мероприятие, този път на женската организация на партията ще има в Добрич.

Няма друга партия, която да работи толкова активно със своите членове, симпатизанти и структури.

- Кажете кой ще издигне ГЕРБ за президент?
- Кой ще е нашият кандидат ще стане ясно в предстоящите месеци. Това не е само мое заключение, на самия председател на партията Бойко Борисов.

- Кога ще е ясна кандидатурата на партията за държавен глава?
- Това може да се случи и през септември. Тогава може да стане номинацията ни за президентска двойка. Аз обаче смятам, че който и да е нашият кандидат, той ще е един стойностен и добре познаваем човек.

Мисля, че той ще се ползва с доверието на българските граждани, защото всички кандидатури на ГЕРБ до момента на всякакви видове избори са печелили доверието на хората.

Убедена съм, че ГЕРБ ще постигне поредна победа на президентските избори.

- Как ще коментирате заканата на новата председателка на БСП Корнелия Нинова, която обяви курс към сваляне на правителството?
- Знаете, че ние не коментираме изказванията на други политически сили, но този път е намесена партия ГЕРБ. 

Да говориш, че си алтернатива, когато те бият 10 пъти поред на избори, мисля че е най-малкото нескромно. 

Донякъде разбирам, че г-жа Нинова иска да се утвърди и би следвало да е по-твърда в изказванията си към управляващите. Напоследък опозицията се разчлени на много сегменти и вероятно всеки един от тях търси място под слънцето, за да го забележи големият играч ГЕРБ и да му обърне внимание.

Медийните излияния на разни хора от средите на БСП, които са тотално провалени като политици са меко казано нескопосани. Говоря за бивши министър-председатели и такива, които се спасиха със солидна европейска служба в Брюксел, въпреки че заявяваха, че няма да ходят там.

С наближаването на изборите те няма как да се идентифицират освен да атакуват ГЕРБ. Но ги съветвам да покажат различна и амбициозна политика, която да представят пред хората и дай Боже да увеличат изборния си резултат, защото не е нормално и добре за самата политическа класа да има левица, която е с резултат около 10%. Това е смехотворно, показват го и последните изследвания на "Галъп". Прогнозните резултати показват ясно, че ГЕРБ няма алтернатива.

Мечтите на Корнелия Нинова за сваляне на правителството ми се виждат просто блянове.

- Последните проучвания на "Галъп" показват, че евентуална партия на Слави Трифонов събира 3% подкрепа. Учудват ли Ви тези числа?
- На фона, че всяка вечер има промоция на този проект на Слави Трифонов може да се предполага, че може да има някакво покачване и то от хора, които не биха могли да си го представят като политик, но го харесват като шоумен.

Мисля, че неговата сила е в шоуто и подобен тип предавания.

Хората сами могат да преценят кого да подкрепят и не бива да ги подценяваме. Те винаги гласуват разумно на избори и могат да преценят кое управление каква алтернатива би имало, ако гласуват за някой друг.

Едно интервю на Ивайло КРАЧУНОВ