Прокурори, специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция, и експерти на Европейската комисия започват шестмесечна проверка в България. Те ще анализират дейността на българската прокуратура.
Резултатите ще бъдат отбелязани в поредния мониторингов доклад за България в началото на 2017 г., съобщи БНР.
 
Обвинителите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания.Те пристигат в изпълнение на решението за европейски анализ на прокуратурата, препоръчан в последния мониторингов доклад на ЕК през януари.
 
В започващата седмица четиримата прокурори ще имат срещи с български обвинители и ще направят проверка на конкретни дела. Те имат планирани срещи и с представители на Министерство на правосъдието.
 
До шест месеца се очаква експертите да подготвят анализ и препоръки за нуждите на следващия мониторингов доклад.
 
"Тук се проведе откровен работен диалог. Съвсем ясно беше представено какво е направено и какво предстои. На 30 май предстои поредна мисия за механизма", коментира преди седмица в Брюксел след среща с вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова главният прокурор Сотир Цацаров.
 
За независими анализ отвън на държавното обвинение в България се заговори по-високо след публикувания през януари мониторингов доклад на ЕК, в който тази препоръка беше изрично написана. Сега мисията се разглежда като "експертна помощ" за подобряване работата на прокуратурата, която формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов. А забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.
 
Идеята обаче беше залегнала по-рано в актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от екипа на предишния правосъден министър Христо Иванов, и стана една от причините за нестихващите и досега атаки срещу него.
 
В последния мониторингов доклад от 2016-а пишеше, че "необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта".
 
От централата на Еврокомисията в Брюксел се въздържат до момента от публични коментари за обхвата и мандата на магистратите, чийто анализ трябва да бъде готов до декември. Очаква се европейските експерти да изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове, не са приключили успешно.