На територията на Европа се движат между 4 и 5 хил. представители на екстремните структури на „Ислямска държава“. Това каза в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба
По думите му, терористите са проникнали по канала на бежанския поток и по нормалните канали на пътуванията. „Контролът върху тези лица е от първостепенно значение и трябва да бъде приоритетна задача за всички служби на държавите от Европейския съюз”, посочи ген. Кирчо Киров. „Тези хора са една динамична категория, те се движат непрекъснато и пребивават от една страна в друга.

Става дума за хората, които са били в структурите на „Ислямска държава“ и на свързаните с „Ал Кайда“ подразделения. С особено внимание сега трябва да се наблюдава обстановката във Франция и в Белгия, предвид наближаващото Европейско първенство по футбол, тъй като двете държави са свързани като „скачени съдове“, коментира ген. Киров.

Той поясни, че ислямските, мюсюлмански малцинства, са действително свързани помежду си. „Всичко това налага службите да работят на върха, на предела на своите сили, а държавните ръководства да им оказват необходимата подкрепа, особено в материално-техническо и финансово отношение“, уточни бившият директор на Националната разузнавателна служба и допълни, че е необходимо специалните служби да подобрят своето сътрудничество по обмена на информация в реално време.