Швейцарският публицист Ги Метан, автор на книгата „Запад-Русия: хилядолетната война” изложил своето разбиране за русофобията и нейните източници на Запад. Според Метан, русофобията е сформирана още преди 1200 г., по време на съществуването на Византия.
„Аз се обърнах към историята и дойдох до извода, че русофобията започнала още по времето на Карл Велики, който преди 1200 г. създал Западната империя и заложил основите на това, от което произлязъл Великият религиозен разкол през 1054 г... За да свалят от себе си вината за този разкол, западните богослови, теолозите по това време започнали кампания по интелектуална обработка и обосноваване на идеята за стоварване на вината за разкола на Източната църква. Тогава те започнали да използват аргументи, които отново и отново се връщат към това противопоставяне на Запада с Русия. А когато паднал Константинопол, когато Русия заела мястото на Византия ... автоматично всичките тези предразсъдъци, цялата тази лъжа, концентрирана към дискредитиране на елинския, гръцкия свят – тя автоматично е пренесена върху Русия” – заявил Метан в интервю за вестник „Известия”.

Според Метан, своята роля при възникване на феномена русофобия на Запад изиграла географията и размерите на Русия в сравнение с Европа

„Струва си само да се погледне картата и да се види, че Русия доминира със своята територия по отношение на цяла Европа. Да, у европейците при поглед върху картата възниква усещане за тревога и безпокойство, защото „такова огромно нещо не може да бъде друго освен заплаха”. Даже европейската картография използва прийома на съзнателното изобразяване на Русия в по-големи размери, отколкото тя е в действителност – това спомага за прокарване на русофобската идеология.

Превод и редакция: БЛИЦ