Безопасността на храната не е критерий, на който се залага. Такъв е отговорът на правителството на САЩ относно едно от изискванията на ЕС за качество на млякото, което предстои при подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ да поеме от американските ферми към пазарите у нас и навсякъде в Европа. Това става ясно от изтекли документи, свързани с преговорите между двете страни.
Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им, уточнява "Труд".

Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните пък са определени като „технически пречки за търговията“ и „погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни“ (US Trade Representative, 2014 г.). Що се отнася до нуждата от буферни зони за предотвратяване на ГМ зараза на почвите, американците отсичат, че това е „ненужно и обременяващо“.

Относно критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са „неразумно ниски“.