Наводнения причиниха щети в редица населени места в германската провинция Баден-Вюртемберг, има и жертви. Хиляди германци бяха принудени да напуснат домовете си. Те са резултат от проливните дъждове, които се изляха в неделя в южната част на Германия.
В помощ на пострадалите са включени всички оперативни служби. Порой от вода и кал помете всичко по пътя си, обръщайки автомобили и откъсвайки цели дървета. Първите етажи на много къщи са наводнени, отнесени са пътища.

Бури връхлетяха Германия, Швейцария и Австрия, съобщават немските медии, цитирани от БГНЕС. 

Такава картина се наблюдава в почти всички общини на провинция Баден-Вюртемберг, но най-тежко е положението в Браунсбах.
 


От полицията съобщиха за трима загинали. Сред тях е човек, хванат в капан в подземен гараж. Властите в град Швабиш Гмюнд предполагат, че жертви на потопа може да са станали спасител и местен жител. Сред загиналите има пожарникар, който се е опитал да спаси друг човек, информират от Щутгарт. Все още жертвите не са идентифицирани, съобщава се и за десетки ранени.

„Мислите ни са със семействата на загиналите“, заяви министърът на вътрешните работи на провинцията Томас Щробл, който изрази съболезнования на близките на жертвите.

Около седем хиляди служители, сред които такива на пожарните и полицейските служби, са мобилизирани за справяне с последиците от наводненията. Целта им е да „предотвратят най-лошото и да ограничат щетите“, поясни Щробл. На свой ред от полицията определят случващото се като „природна катастрофа“ и съобщават за хиляди получени сигнали за бедстващи граждани.

Баден-Вюртемберг е разположена е в югозападната част на Германия, източно от горното течение на река Рейн. Главният град на провинцията е Щутгарт.