Руини, които може да представляват останките на загубения град Рапта, са открити край един от островите в Занзибарския архипелаг. Още Птолемей споменава Рапта (Rhapta) в своята „География“ като един от първите големи градове на Африка и център на търговия на черупки от костенурки и метални оръдия, пише Bloomberg. Рапта е била един от най-богатите градове на своето време.
За историята на Рапта се знае малко от времената на нейното изчезване преди повече от 1600 години, освен че се е намирала някъде край бреговете на Танзания.

Руините на Рапта може да се окажат странни издатини, забелязани от хеликоптер по време на отлив през 2013 година. Чак три години по-късно те били открити наново. Засега не е потвърдено, че Рапта наистина е открита – изследванията още не са завършили, но първите резултати вдъхват надежда.
Освен това местните жители съобщават за намиращи се под водата „сгради“ и ги смятат за останките на град, построен от португалските предци. Но археолозите са на мнение, че португалците са строили върху руините.

Желаещите могат да се опитат самостоятелно да потърсят следите на древния град и дори да се възползват от разкошна вила, в която да отседнат, стига да могат да си го позволят.

Отсядането в такъв „лагер“ със СПА на частния остров Танда струва 10 000 долара на нощ.