Осигурените да получават девет вида пенсии от универсалните фондове, предлагат пенсионните дружества у нас. Така хората ще имат максимално широк спектър от пенсионни продукти, между които да направят своя избор, включително и по отношение на наследяването на средствата.
Асоциацията на пенсионните дружества е изпратила становище и предложения от над 100 страници до финансовия министър Владислав Горанов, в което критикува неговите идеи за усъвършенстване на втория стълб на пенсионната система. Според асоциацията приемането на законопроекта в този му вид поставя под въпрос съществуването на допълнителното пенсионно осигуряване в България.

Едни от спорните предложения на финансовия министър са пенсиите от втория стълб да са пожизнени без право на наследяване и да се събират в т.нар. технически резерви, откъдето да се изплащат. Частните фондове обаче предлагат всеки сам да избира да получава пожизнени или срочни пенсии за старост, със или без гарантиран период на наследяване, с еднократно или разсрочено изплащане на средствата по партидата при трайна неработоспособност или ако не са достатъчни за пенсия. Освен това фондовете настояват да се уреди еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице, независимо дали се е пенсионирало или не, както и да могат да плащат наследствени пенсии.

"През тази седмица ще започнат обсъжданията със социалните партньори и пенсионните дружества по втория етап от пенсионната реформа", съобщи новият социален министър Зорница Русинова.

 "Имаше много популизъм по темата и от страна на медиите, и от страна на някои от парламентарните групи за национализация на фондовете и т.н. Няма нищо подобно. Промените, предложени от министър Горанов, до голяма степен касаят подобряване на начина на работа и регулацията на самите пенсионни дружества", коментира Русинова. Тя заяви, че изцяло подкрепя и приетата през м.г. промяна с даването на избор хората да се осигуряват за втора пенсия в частни фондове или само в НОИ. За тази разпоредба обаче бе сезиран Конституционният съд в края на миналата седмица. Трима съдии от ВАС отправиха питане дали прехвърлянето на партиди от втория стълб към НОИ не противоречи на конституцията.

Според Галина Христова, Таня Куцарова и Пламен Петрунов тези текстове в Кодекса за социално осигуряване (КСО) нарушават принципа за неприкосновеност на частната собственост. Причината е, че при прехвърлянето на партидите към НОИ се губи правото на унаследяване на средствата, както и трупането на доходност върху тях. Подобна разпоредба веднъж вече бе атакувана от КС. През 2011 г. съдът отмени прехвърлянето на партидите на категорийните работници от професионалните пенсионни фондове към НОИ. Така осигурителният институт бе задължен да върне близо 100 млн. лв.

Затова сега правителството започва да мисли план Б за продължаване на пенсионната реформа. Според експерти не трябва да се бърза с приемането на втория пакет промени преди КС да е излязъл с решение за предишните.




Източник: "Стандарт"