Да влезеш като дребен дилър в търговията с дрога, е като да те завлече мъртвото вълнение - отнася те. Любимите ти хора или затъват с теб, докато опитват да те издърпат, или те пускат и се давиш.
Такава е личната драма на трима свидетели срещу банда от Варна, която през 2014 г. опитва да наложи монопол в бизнеса с марихуана, хероин и кокаин в морската столица и околните курорти. За неин тартор спецпрокуратурата сочи Николай Тошев-Чирпанския, пише „24 часа”.
 
Единият свидетел разказва, че бандитите принудили майка му да продава дрога със заплахата да осакатят сина ѝ с нож. Той бил наркоман на метадонова програма и научил за рекета от нея едва когато тя е била арестувана.
 
Друг дилър - Деян Михалев-Бузито, е бил под закрилата на бюрото за защита. При разпита той казва, че го накарали да продава наркотици, за да покрие 5000 лв. дълг на брат си Михаил с прякор Мишара. Двамата на няколко пъти искали да се откачат, но не успели.
 
Варненската група действа от март до 29 юли 2014 г., когато почват арести. За Чирпанския се твърди, че е доверен човек на Радослав Калчев-Черния Роди. Той изчезна в края на януари 2015 г. и бе обявен за издирване. Според спецслужбите Роди първо отишъл в Тайланд, но после се скрил някъде във Виетнам или Китай.
 
Той не е обвиняем по наркоделото, а по друго - срещу бандата, заподозряна за убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков и строителния предприемач Митко Дамянов и жена му. Разследването за смъртта им е на приключване.
 
По наркоделото на съд са дадени 4-ма - Чирпанския като главатар, Галин Мирчев-Жорко и Ивайло Гъдев-Чупито - като членове на бандата. Сред тях попада и Георги Стойков от Благоевград, спипан с наркотици в колата. Разследван е и Недялко Цвятков-Чубака. За него казват, че бил като брат на Чирпанския. Той обаче се укрива и го издирват у нас и в чужбина.
 
Според прокуратурата Чирпанския се насочва към наркотиците, след като излиза от затвора през март 2014 г. Свързва се с Жорко, Чупито и Чубака с цел да наложи контрол на продажбата на кокаин, амфетамин и марихуана във Варна и Златни пясъци. Чирпанския и Чубака финансират и осигуряват доставките на дрога от страната. Една от тях е засечена през април, когато е докаран хероин от София с мерцедес на името на балдъзата на Чирпанския. Той отговарял и за “централата” - телефон за поръчки на дрога, известен на малцина.
 
Жорко и Чупито зареждали дилърите и събирали постъпленията. Чубака пък бил “силовакът”, който трябва да се справя с нелоялни играчи или конкуренти.
 
От година и 4 месеца Николай Тошев-Чирпанския, Галин Минчев-Жорко и още 7 души са следствени по делото срещу бандата на Черния Роди. На 25 януари м.г. прокуратурата обяви, че тя е замесена в убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков и семейство Дамянови от София. Жорко бил физическият убиец, а Чирпанския карал колата, съобщи тогава зам. главният прокурор Борислав Сарафов. За това имало косвени улики, но според запознати те няма да стигнат за съд.
 
“Разследването е за организирана престъпна група за убийства, телесни повреди и изнудване. Не е приключило, тъй като се чакат заключения на експертизи, свързани с компютри и телефони. Предстоят разпити и на още 3-ма свидетели”, каза запознат с делото. Телефоните на Чирпанския и Жорко са засечени от клетка на мобилен оператор до мястото на едно от покушенията.

Двамата може да са били в района, но това не е доказателство за убийство, коментира адвокат. При налагане на мерките за неотклонение съдии също заключиха, че няма доказателства Чирпанския да е помагал при екзекуцията на Манджуков. Бизнесменът бе застрелян на 24 март 2014 г. в София, а строителният предприемач Митко Дамянов и жена му - на 8 януари т.г. Убиецът издебна съпрузите край входа на блока им в столичния кв. “Витоша” и изстреля 6 куршума по жертвите си с 9-милиметров пистолет. Оръжието не е намерено.