Наркозависимите у нас са около 35 хил. души. Над половин милион пък са признали, че поне веднъж са взимали дрога. Това са официалните данни. Броят им обаче е три пъти повече. Повечето от тях са и шофьори и потенциални убийци на пътя.
За дрогираните шофьори у нас се заговори сравнително наскоро. Не защото са липсвали досега, а защото отскоро КАТ ги тества на пътя. 220 пътни полицаи са преминали обучение в националния  център по наркомании, за да разпознават надрусаните на пътя.
 
А резутатите от скорошното тестването на пътя са шокиращи. Само за два месеца са установени 157 души седнали зад волана след поредната доза или цигара трева, и това, при положение, че Пътната полиция не работи с пълен капацитет. Защото има едва 10 дрегера за цялата страна. Най-много дрогирани са заловени в Бургас, следват Пазарджик и София. Профилът им - предимно млади мъже.
 
„Млад с хубав автомобил, разполагащ с финансови средства, безразсъдни с много малък житейски опит - грубо казано мамини синчета”, пояснява Тенчо Тенев.
 
Неадекватност и нереална преценка - това най-общо е ефектът на дрогата. В зависимост от вида й - от липсата на реакции до еуфория. Псевдохалюцинации, нереална  представа за време и пространство, тунелно виждане. Най-често дрегера  отчита, че преди да седне зад волана шофьорът е пушил трева.  
 
„Повишава се времето на взимане на реакция, има неточна преценка за време и пространство, лош контрол на страничната дистанция, бдителността, вниманието. При махируана се избягва желанието за решаване на проблем, бавно шофиране”, допълва Виолета Богданова.