Израелският премиер Бенямин Нетаняху изказал благодарност на Владимир Путин за съгласието да върне танк, който сирийската армия взела като трофей в началото на 1980-те години. Впоследствие бойната машина е подарена на СССР и изложена в музей край Москва.
Израелската армия загубила танка „Магах” (версия на американския М48) през 1982 г. в южноливанската местност Султан Яакуб. Съдбата на тримата членове на неговия екипаж оттогава е неизвестна.

Нетаняху повдигнал въпроса за връщане на танка в родината по време на неговата априлска визита в Москва. Той помоли танкът да бъде предаден на Израел като единствено паметно свидетелство за семействата на загиналите войници, които изчезнали безследно в този бой” – съобщиха от пресслужбата на Путин.

„Ние по всевъзможни пътища продължаваме да изясняваме какво се случило с Цви Фелдман, Захари Баумел и с Йехуда Кац, и няма да се успокоим, докато не го изясним. Успоредно с това сега аз искам да благодаря на президента на Русия за този хуманен жест” – казал Нетаняху.

Твърди се, че това са може ли единствените загинали израелски военни, чиито тела не са погребани в родината.

Сега в Москва се намира израелска военна делегация, която заедно с руски военни обсъждат технически подробности по транспортирането на танка.

Според израелски медии, случаят е сполучлива илюстрация за мъжките отношения между Путин и Нетаняху, които по кардинални въпроси коренно се разминават.

Превод и редакция: БЛИЦ