Руският милиардер Олег Бойко ще е новият собственик на Ти Би Ай банк. В края на миналата седмица БНБ даде разрешение холдингът 4finance да придобие финансовата институция. Собственикът на 4finance Бойко е смятан за един от руските олигарси.
Към днешна дата състоянието му се оценява на 1,2 млрд. долара според “Форбс”. Завършил е Московския авиационен институт. Бизнесът му стартира с магазини. През 1988 г. се захваща с доставката на компютри и друга техника от САЩ в Русия.

“Познавах някои хора, които познаваха други хора”, казва той.
Олигархът купува дял от магазин, в който продава на едро предимно на работници от Министерството на външната търговия. Вместо с пари служителите можели да плащат с карти. Бойко убедил държавната външна търговска банка да прехвърля средствата на работниците по сметка за заплащане на стоки в магазина му. Това, казва той, е началото на плащането с дебитни карти в Русия.

Той отваря още шест магазина “Олби-Дипломат”, които се превръщат и в първата голяма търговска верига в Русия.
По-късно става банкер и регистрира банка “Индустрия-сервис”, която през 1993 г. се превръща в банка “Национален кредит”. Банкерската кариера на Бойко обаче не продължава дълго. В края на 1995 г. “Национален кредит” започва да изпитва финансови затруднения, а отпуснатите кредити, които се оценяват като невъзращаеми, са стигнали 200 млрд. рубли. През 1996 г. Олег Бойко е отстранен от ръководството на банката.

Според анализатори основната причина за проблемите на банката са политическите амбиции на Олег Бойко. През 1993 г. се кандидатира за депутат в руската Дума, не е избран. Година по-късно става председател на изпълкома на партия “Демократичен избор на Русия” - основана от вече покойния Егор Гайдар. През 1995 г. напуска поста, тъй като не е съгласен с критиките на ръководството на партията към тогавашния президент Борис Елцин за започнатата война в Чечня.
Още повече че Олег Бойко е финансирал кампанията на Елцин през 1990. “Ние всички се страхувахме от евентуално връщане на страната към комунизма”, спомня си бизнесменът.

След като претърпява големи загуби, Бойко заедно с приятеля си Александър Абрамов
стартира ново начинание - изкупува вземанията на неплатежоспособни предприятия за стомана.

“В крайна сметка те натрупаха достатъчно дългове, за да получим ние контрол върху фирмите”, казва той. Бойко въвежда западните счетоводни стандарти, а Абрамов преструктурира управлението в EvrazHolding. Когато ситуацията започва да се подобрява, Бойко решава, че е време да се откаже. През 2004 г. той продава акциите си на Абрамов за около 700 млн. долара, една година преди компанията да излезе на борсата в Лондон с оценка 420 милиона долара.
През 1995 г. Олег Бойко е на гости на свои приятел в Монако, но забравя ключовете си и прави опит да се покатери до втория етаж на къщата. Опитът му не е успешен, той пада, а от травмите остава парализиран от кръста надолу.
През същата година продава или преструктурира голяма част от активите на групата.

Насочва към хазартния бизнес и отваря казина в Русия, Прибалтика, Украйна, Казахстан, Италия, Германия, САЩ и Латинска Америка.
“Фокусът към международната експанзия ще помогне на Бойко, откакто Владимир Путин прокара строги закони, ограничаващи хазарта до само четири области в Русия”, пише “Форбс” през 2008 г.

През 2015 г. олигархът продаде бизнеса си с лотарийни билети и букмейкърски пунктове, но все още притежава 241 места за хазарт в шест страни, включително Германия и Италия. Неговият бизнес стига и до козметичната индустрия - има дял в компанията за козметика на дребно Rive Gauche.
Най-голямо участие в момента е в компанията 4finance. Тя е латвийска фирма, специализирана в отпускането на бързи потребителски заеми.

Работи с клиенти от 15 държави, включително в България, под марката Vivus. Според отчета за 2015 г. има 318 млн. евро лихвени приходи, което е ръст от 44% спрямо предходната година. Основните пазари, освен Латвия и съседната Литва, са Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания.
След това започва да си партнира с най-големия производител на игрални автомати в Русия Борис Белоцерковски. Те влагат 500 млн. долара, за да се разширят в чужбина и в бившите съветски страни, а след това в Италия, Германия и Южна Америка. Приходите на Ritzio, казва Бойко, са нараствали със 108% годишно от 2002 г.
Ritzio Entertainment Group е основана през 2002 г., тя инвестира в казина и игрални зали, бизнес, който се разширява в цяла Русия и в международен план. През 2010 г. Бойко става инвеститор в лотарийния бизнес в Русия и Украйна, включително националната лотария в подкрепа на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.
“Нека да изясним какво точно са бизнес идеите. Има идеи за печелене на пари, творчески идеи за подобряване на съществуващ бизнес и съвсем нови бизнес идеи. По мое мнение, за да се правят големи пари, трябва да направите всичко, което всеки преди вас е правил, но по-добре.

Всички идеи за правене на пари не се отнасят до въпроса “какво трябва да направя”, а по-скоро “как да го направя” . Това е, всичко опира до процеса на изпълнение”. Тези думи на Олег Бойко могат да бъдат прочетени на сайта на основаната от него Finstar Financial Group, чийто председател е олигархът в момента.

Заедно със своите дъщерни дружества Finstar е една от най-големите частни инвестиционни групи.
Тя се занимава с финансово обслужване, телекомуникации, високотехнологичен бизнес, търговия и имоти, а цялото ѝ портфолио се оценява на над 2 млрд. долара.