Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още четирима остават в ареста. Това реши вчера спецсъдът след близо 10 часа заседание. Двама са с по-лека мярка за неотклонение. Представителите на прокуратурата цитираха в съдебна зала показания на свидетели, които разказват как Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков пребил няколко човека, като ритал хората или използвал брадва. 
Тези, които не си плащали при първи или втори опит вноските и закъснявали - с тях се разправяли Ценко Чоков и Касъм Касъмов (един от обвиняемите от групата на Чоков-бел.авт.). Заплашвали ги с убийство или с палеж на автомобилите им. С думите, че ще ги избие, Мартин Чоков заплашвал свидетели. Групата използвала и кабели, с които връзвала длъжниците си. Имало и хора с избити зъби.

По този повод БЛИЦ потърси за коментар Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Ето как висшата прокурорка отговори на въпросите на Ивайло КРАЧУНОВ.

- Прокурор Попова, вчера Специализираният съд уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на кмета на Галиче Ценко Чоков, неговият син и престъпната им група. Как ще протече разследването оттук нататък?
- До този момент сме представили пред съда 17 тома с доказателства за престъпната дейност на групата на Ценко Чоков. Предстоят още много действия, които трябва да бъдат извършени, за да можем да обосновем обвинителната ни теза, че действително е съществувала такава престъпна група, която се е занимавала с престъпните деяния, които твърдим. 


Тепърва ни предстои и много работа по разследване на дейността на Ценко Чоков по отношение на имотните измами. 

Само за два дни беше невъзможно да се съберат доказателства в тази посока, още повече, че ние сме изискали множество документи.

- В каква друга насока ще протекат процесуално - следствените действия?
- Разследването ще продължи във всички посоки. Ще изискаме и преписки и дела, по които до настоящия момент е работено на парче от страна на съответните РПУ-та, в които са подавани жалби срещу Ценко Чоков и групата му. Имаме информация, че по някои от тези производства се е работило само донякъде. 

Идеята на специализираната група е да не се работи на парче за отделни деяния. И ще ви дам пример. Единият от обвиняемите Касъм Касъмов е осъждан 5 пъти за използване на документи с невярно съдържание пред нотариус, с които са се придобивали имоти. Но навсякъде Касъмов е осъждан само на пробация, защото престъпната му дейност не е била разглеждана в цялост, а като отделни незаконосъобразни деяния.

Сега ние ще разгледаме както цялостната дейност на престъпната група на Чоков, така и дейността на всеки един от членовете й и техния принос към общата дейност на престъпната група.

Ще работим и относно оплакванията на граждани за нанесен им побой и изнудване.



- Как си обяснявате поведението на магистратите от Бяла Слатина, които години наред са позволявали Чоков да дерибейства?
- Към този момент ще е пресилено от моя страна, ако кажа, че местните магистрати са се притеснявали да разследват Чоков, но за това говорят фактите. И по-специално, че Мартин Чоков е бил осъден само на възпитателна мярка за това, че е държал незаконно оръжие и боеприпаси. Той е бил оправдаван от съда в Бяла Слатина, след което Врачанския съд му е наложил наказание, което е било потвърдено от Върховния касационен съд.

Това говори, че тази престъпна група е пораждала страх до момента.

- Кога ще отмине времето на главорезите с прякори, които вилнеят в по-малките градове и села?
- Ще трябва да се положат усилия поне да няма такива престъпни групи и те да не съществуват години наред.

По всяка вероятност почти във всяко населено място някой се опитва да наложи някаква собствена власт, която е различна от държавната, но мисля, че именно тук е мястото на държавата да се заеме с подобни лица или групи.  

- Достатъчно добре ли ще бъдат защитени свидетелите, които са се осмелили да дадат показания срещу Ценко Чоков и бандата му?
- Колкото повече свидетели започнат да приказват, толкова по-малко ще бъдат уязвими. 

Колкото и голяма да е престъпната група на Ценко Чоков, тя не може да се изправи срещу цялото население на село Галиче. Както казах - в интерес е колкото се може повече свидетели да дадат показания.

Ние осъзнаваме, че свидетелите са изправени пред риск и се опитваме да им помогнем. Ще им окажем и защита съобразно закона и Наказателно процесуалния кодекс (НПК), ако се наложи.

Едно интервю на Ивайло КРАЧУНОВ