Брокерите в Пловдив и региона отчитат бум на строителството на жилищни и административни сгради през последната една година. Цените на имотите под тепетата са скочили с 10%, увеличила се е и покупателната способност на хората в града. Въпреки това сделките за отдаване на жилища под наем не са намалели, а дори напротив - интересът е рекордно висок в сравнение с предходни години.
Пловдив е един от градовете в  България, при който студентите играят ключова роля в пазара с наеми, разказва Георги Белев, брокер от недвижими имоти „Estate”.  Голямото търсене започва още от септември и тогава  се обират по-голямата част от свободните жилища на пазара.  Брокерите разделят схематично имотите на три сегмента в зависимост от цената. Най-високият сегмент  достига до 700 лева. Тези апартаменти обикновено се наемат от чуждестранни студенти. Те си търсят жилища около ВМИ, Цар-Симеоновата градина или Новотела. Първото им изискване е жилището им да е на удобно пешеходно разстояние от университета, в който учат. Обикновено живеят по двама, но много често наемат и сами апартамент. Търсят малки жилища - с една спалня, но луксозно обзаведени, пише TNS.bg.

„За мен те са най-добрият профил на наематели. Тяхната култура е такава, че са много тясно свързани  с адресите си на местоживеене, не се местят и правят всичко възможно да не ги изгонят. Имат възможности, не готвят в жилището и  го използват само за спане и учене. Почти половин година ги няма, но си плащат таксите редовно. Към тях са насочени тези високи наеми”, коментира Георги Белев.

След като чуждестранните студенти оберат най-скъпите жилища на пазара, останалите учащи се спират и на най-евтините. Студентите започват търсенето на кръгове - първо около университета, в който учат, а после в кварталите,  които са с удобен транспорт. В  случай че са закъснели, се съгласяват на всичко, като през цялата година дебнат да намерят нещо по-добро. Т. нар. най-нисък сегмент на пазара с наеми  в много от случаите не може да се нарече  жилище, а просто място за живеене.  Това са всички гаражи, пригодени за живеене, килери, тавански помещения  и приземни постройки, чиято цена за наем на месец обикновено варира около 150 лева. Тези помещения не се задържат повече от две седмици а пазара, твърдят брокери.

Студентите обират от пазара и големите жилища, които обикновено трудно се дават под наем.  Апартаментите в стари сгради с две или три спални. В тези случаи обикновено наема си делят пет или шест души.

„Малко хора желаят такъв тип наематели, но в практиката никога не сме имали проблем с  такива сделки. Вече седма година отдаваме апартамент с три спални в сграда стар монилит. Тайната е жилището да не е с ново обзавеждане и да не е било скоро ремонтирано”, разказва Георги.

В най-ниския сегмент попадат и гарсониерите, чиято цена за наем в Пловдив варира между 180 и 200 лева.


След като студентите разграбят жилищата, на пазара остават предимно такива със средна цена около 350 лева (средния сегмент). Това са малки жилища с една спалня, които в повечето случаи се наемат от млади семейства. Чувството за собственост на българина е много силно и обикновено живеенето под наем е временен вариант, докато събере пари за да си купи жилище. В повечето случаи наемателите не държат на етаж, но важен фактор е асансьора. Апартаментите в сгради без асансьор се отдават последни.

Цената на наема зависи основно от обзавеждането на апартамента, но все пак можем да направим схематично  разчертаване на наемите в пловдивските квартали:

Кючук Париж
Цената на жилищата в района варира от 350 до 500 лева. В квартала има доста стари сгради и са по-малко новите комплекси. Обикновено се отдават под наем апартаменти в малки кооперации или панелни жилища.

Тракия
Търсенето на апартаменти под наем в квартала е по-малко. В сравнение с Кючука там наемите са с около 30 лева  по-ниски. През изминалата година търсенето там се е увеличило заради индустриалната зона.

Апартаментите пък в квартал Изгрев вървят около 200 лева.

Най-търсените райони  в Пловдив  са Кършияка, Мараша, около Мол Пловдив, Тримонциум и Каменица. Най-скъпите имоти в Пловдив, които се отдават под наем, са около Пешеходния мост. Пример за това е апартамент, който е 80 квадрата, с една спалня и голям хол и струва само 1200 лева на месец.
Беломорски, Прослав и Остромила са по-малко търсени. В повечето случаи жилища в тези райони си търсят млади семейства, като предпочитан е Прослав заради по-добрата транспортна мрежа.

Има желаещи наематели и за близките до Пловдив села. Цената за къща 100 квадрата, която е скоро ремонтирана в село Храбрино е 600 лева на месец. В Марково пък може да си намерите малко старо жилище за цена около 350 лева.


Много чуждестранни бизнесмени търсят имоти именно в близките села до Пловдив. По-луксозните къщи  започват от 1000 лева на месец и достигат до 3000 лева. В Белащица например има цял комплекс  от малки къщи, които се отдават под наем.

Не са и малко българите, които живеят в чужбина, а влагат парите си в имоти у нас. Масово спестяванията на хората са около 50-60 000 хиляди. Брокерите препоръчват да се купуват малки жилища (с една спалня) в нови кооперации. Като в случай, че апартаментът се отдава под наем, да не се спестява от обзавеждане. Препоръчва се и апартаментът да бъде закупен на шпакловка и замазка. Възвръщаемостта на инвестицията на година е около 5-6%.