Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (Missile Defense Agency) и компанията Raytheon разработват нова версия на зенитната ракета SM-3, пише Крис Озбърн в The National Interest.
Пентагонът планира да разположи новата ракета SM-3IIA на позицията за ПРО в Полша, която трябва да е готова през 2018 г., отбелязва списанието. През декември миналата година Raytheon получи $543 милиона по договора за разработка на тези ракети.

Ракетите-прехващачи SM-3IIA са предназначени за унищожаване на балистични ракети и бойни глави на извънатмосферни височини. Те ще бъдат разработвани върху основата на модификацията SM-3IB, чиито първи изпитания се състояха през 2012 г. Според представители на Raytheon, в новата версия на противоракетите ще бъдат увеличени размерите на кинетичния прехващач, ще има и нови сензори, притежаващи повишени възможности за определяне на лъжливи цели.

Компанията планира да проведе през втората половина на годината пробен пуск на ракета SM-3IIA по учебна цел – балистична цел със средна далечина. Вече са извършени два успешни изпитателни старта, чиято цел е получаване на телеметрия от борда.

Пентагонът разглежда разполагането на ракетите SM-3IIA в Полша като ключова част от европейския противоракетен щит, така наречената програма „Иджис” (Aegis Ashore), и програмите за „адаптивен подход”, която администрацията на Барак Обама реализира по отношение на „заплахите” от страна на Иран.

След интегрирането в бойната управляваща система „Иджис”, ракетите SM-3 ще могат да получават от нея данни за целите, добавя The National Interest. Заявената цел на разполагането е защита на Европа от ракетни заплахи, които Пентагонът вижда в Русия, Иран и някои страни от Близкия Изток.

Превод и редакция: БЛИЦ