Абсурдна ситуация пречи на българин да бъде погребан на родна земя. Човекът е починал в Малайзия, но заради патов казус не може да бъде погребан у нас. Причината е липсата на съгласие на пълнолетен роднина, а бившата му съпруга няма права за подобно решение.
Абсурдната история разказа в своя Фейсбук профил адвокат Десислава Филипова. Вижте какво написа тя:
„В ШОК И УЖАС СЪМ ОТ ТОЗИ СЛУЧАЙ НА БЕЗРАЗЛИЧИЕ И НА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ! БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НЯМАМЕ ПРАВО ДОРИ НА ДОСТОЙНО ПОГРЕБЕНИЕ! НАШ ГРАЖДАНИН Е ПОЧИНАЛ В МАЛАЙЗИЯ , А ТЯЛОТО МУ НЕ ПОЛУЧАВА ПРАВОТО ДА ЛЕГНЕ ЗА ВЕЧЕН СЪН В БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ. Късно тази вечер с мен се свърза украинката Варвара Колева, която е бившата съпруга на Веселин Колев и попечител на двете му непълнолетни деца на 12 и на 16 години. Веселин Колев е бил преподавател в университет в Малайзия и е починал там. Варвара е опитала да погребе Веселин Колев в Украйна, но се оказало невъзможно, тъй като между двете страни нямало сключен международен договор. След това от българското посолство в Джакарта й обещали съдействие да го погребе на родна земя като условието било да бъде кремиран. ДА, НО И ТОВА СЕ ОКАЗАЛО НЕВЪЗМОЖНО, ТЪЙ КАТО ЛИПСВА СЪГЛАСИЕ НА БЛИЗКИТЕ. ДВЕТЕ ДЕЦА, НА КОИТО ВАРВАРА КОЛЕВА Е ПОПЕЧИТЕЛ СА НЕПЪЛНОЛЕТНИ И НЕ МОГАТ ДА ИЗРАЗЯВАТ ПРАВНОВАЛИДНО СЪГЛАСИЕ. ДРУГИ БЛИЗКИ ТОЙ СИ НЯМА. ВАРВАРА ПЪК Е БИВША НЕГОВА СЪПРУГА И НЯМА СЪЩО ПРАВО ДА ИЗРАЗИ СЪГЛАСИЕ ЗА КРЕМАЦИЯТА И ЗА ПРЕНАСЯНЕТО НА ПРАХА МУ В БЪЛГАРИЯ. Държавата ни е мащеха, а ние сме несретници без никакви права, дори без правото да ни прегърне майката - земя за вечен сън. Само по дипломатичен път може да се реши този въпрос и нашият сънародник да бъде погребан в родината си. Споделяйте и дано да предизвикаме чиновническата бюрокрация да намери разрешение на проблема!”, пише Филипова.
 

Веднага след публикацията ѝ, заваляха коментари и споделяния. В отговорите към тях, юристката обяснява, че единственият начин, според нея, разрешението е дипломатическо.

„Трябва правителството да съдейства на тези хора. Ако депозираме молби до МВъншР, ще попаднем на бездушни чиновници. Ако един човечен журналист отрази този абсурд, той ще предизвика политиците и те ще предприемат нужните дипломатически мерки.”, зове жената.