Епидемия в мрежата. Опасният вирус „Locky” атакува милиони потребители по цял свят. Тихият изнудвач превзема компютъра и иска откуп. У нас жертва на поредната атака стана водещ енергиен експерт, на когото вирусът поиска стотици хиляди долара откуп.
23 декември 2015 година. Хиляди домакинства в Западна Украйна остават без ток. Електропреносната мрежа на страната е в плен на криптовирус. Заплахата показва колко опасен може да бъде един най-обикновен имейл. Отваряме го и вирусът плъзва из компютъра. Блокира достъпа до всички файлове, променя имената им така, че бъркотията да стане пълна. И като капак – програмата иска пари. Много пари.
 
Точно това се случва с професор Атанас Тасев. Водещ енергиен експерт, консултирал най-важните проекти в българската енергетика. Компютърът му съдържа информация, която засяга ключов отрасъл за националната сигурност на страната, съобщава Нова телевизия. 
 
След като криптовирусът „Locky” завладява компютъра, иска откуп.
"Трябва да заплатя 500 биткойна. Курсът е 350 долара за един биткойн. Това е значителна сума - 175 хиляди долара", разказва професор Тасев. 
 
Той обаче не се хваща на въдицата, а сигнализира компютърното звено на ГДБОП. В такива случаи дори и да платиш, няма гаранция, че след месец-два вирусът няма отново да вземекомпютъра за заложник.
 
Неслучайно откупът трябва да се плати в електронната валута „биткойн”, обясняват експертите по компютърна сигурност. Тя е непроследима и е невъзможна е за регулация от различни органи, уточняват експертите.
 
Заплахата пълзи успешно в цяла Европа. В страни като Люксембург, Австрия и Холандия над половината вирусни атаки са именно такива. У нас в мрежата на “Locky” попадат 33 на сто. За да останем извън статистиката, освен добра антивирусна програма, трябва да внимаваме с всяко подозрително писмо – покана, документ, протокол от среща. И винаги да пазим архив на най-ценните си файлове.