САЩ разработват ново оръжие, за да защитят държавите в Балтика от руската заплаха. Оръжието се нарича релсотрон - мощно електромагнитно оръдие ER (Electromagnetic Railgun), което с помощта на енергията задейства електропроводимия снаряд край две металически релси.
Това пише в електронната версия на вестник "Уолстрийт джърнъл", която публикува и кадри от изпитанията на ЕR за МВС на САЩ. „Военните смятат, че релсотронът може да се окаже полезен, ако се наложи САЩ да защитават балтийските държави от Русия и да подкрепят съюзниците срещу Китай в Южно-Китайско море“, пише изданието.

„Не бива да се пренебрегва фактът, че Русия притежава способността да произвежда и изстрелва на огромни разстояние обикновени боеприпаси с голяма маса. Ние трябва да се противопоставим на такива залпове. Релсотронът потенциално ни дава такава възможност“, твърди пред изданието първият зам-министър на отбраната Робърт Уърк.

САЩ са започнали програмата за ER преди 10 години, изразходвайки за нея до момента половин милиард долара. Сега ще бъдат похарчени още 800 млн. долара, за да се превърне релсовото оръдие в отбранително въоръжение и да се пригодят снарядите му за палубната артилерия на американските кораби.