Русия е впечатлила Пентагона със силата и точността на най-новото си въоръжение, което е разположено в Сирия в рамките на антитерористичната операция. Във връзка с това Вашингтон обмисля създаването на нов тип оръжие, което да помогне за сдържането не само на Москва, но и на Пекин, пише РИА Новости, позовавайки се на американското издание The Wall Street Journal.
Най-силно военното ръководство на САЩ се безпокои от руските ракети „земя-въздух”и технологиите за радиоелектронна борба.

Да отговори на Русия, според Пентагона, може така наричания релсотрон или релсово оръдие. Това устройство, според американските военни, „няма нужда от барут, нито взривни вещества, то ще използва електромагнитни релси, ускоряващи снарядите до свръхзвукова скорост”.

Но, подчертава изданието, засега се говори само за тестови изпитания. Освен това, реализирането на проекта се сблъсква с големи технически бариери. Те са свързани на първо място с полагането на релсите и създаването на необходимата инфраструктура.

Също така, военните съветници в САЩ се надяват, че релсотронът ще улесни възможността за придвижването на американските войски до границата на Русия, а също и ще помогне за подкрепата на съюзниците в борбата против Китай в Южнокитайско море.