„Аз съм арендатор, обработвам земя. Никога не съм се крил”, заяви кметът на Галиче Ценко Чоков в спецсъда. Там се гледа мярката срещу кмета на селото, неговият син Мартин Чоков и още шестима обвиняеми, съобщава bTV.
Обвинението представи 16 тома доказателства, сред които разкази на свидетели. Според тях Чоков и групата му са се занимавали с наркоразпространение, лихварство, имотни измами и побой.
 
„Пари не съм давал на който и да е с лихва. Давал съм пари само на сина си и на другите си две деца”, каза още Чоков. По думите му от година и половина целенасочено се опетнява името му.
 
„Ден година храни” - с тези думи кметът на Галиче обясни, че сега е моментът на сеитбата и това също е мотив да бъде освободен от ареста.
 
Останалите от групата Ценко Чоков заяви, че не познава, не си говори с тях, дори не са пили кафе и вода.
 
„Обвиняват ме, че от 2013 г. съм в престъпна група, тогава съм бил на 15 години! Мога ли да извърша такива неща?”, каза синът на кмета на Галиче Мартин Чоков.
 
Само БАН, Светият синод и в международен аспект НАСА не са проверявали Ценко Чоков, посочи в съда адвокатът му Иво Найденов. По думите му клиентът му е проверяван за какви ли не твърдения в годините от различни правораздавателни органи.
 
Според защитника и сега няма доказателства срещу подзащитниците му. Иво Найденов продължи защитната си теза с изключителна ирония. Атакува лекарката, която освидетелствала една от жертвите на фамилията, която след побой изпаднала в безсъзнание.
 
Според него установяването на липса на съзнание не става толкова лесно, нужни са специални изследвания и апаратура. Лекарката го установила с напипване и по свидетелски разказ. Хвала, възхити се адвокатът на способностите на лекарката и предложи БАН да я номинира за Нобелова награда заради уменията й. Аз съм поразен от това нещо, сподели Найденов.
 
Той се ядоса на съселяните на Ценко Чоков, че не бил лош като пратил хора от Галиче на море без пари, а сега им докривял. Защитникът се възмути, че за българина всички са добри като не трябва да се охарчат. По мнението на адвоката имало сценарий срещу Ценко Чоков.
 
Найденов се разгневи и на показания за интимни отношения между кмета и съдийка и прокурорка в Северозапада.
 
„Идва ми да крещя”, изтъкна адвокатът. Възмутен е, че подобни твърдения фигурират в папките по делото и ще се четат и ще станат публично достояние.
 
След изслушването на Ценко и Мартин Чокови, съдията се оттегли и се очаква да излезе с решение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!