Министърът на икономиката Зигмар Габриел изобличи позицията на канцлера Ангела Меркел относно споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) САЩ-ЕС. В интервю за RND – мрежа от 30 регионални вестника във федералната република – той критикува припряността, която Меркел проявява за приключване на преговорите още тази година.
Габриел, който е председател на социалдемократическата партия, смята, че споразумение, което е сключено в спешен порядък, е лошо споразумение. ГСДП не иска да участва в лошо споразумение, изтъква той, като подчертава, че неговата партия се противопоставя на непрозрачността на предвидените в споразумението арбитражни съдилища, които предоставят на многонационалните компании възможност да оспорват законите на дадена държава. 

Неотдавна Зигмар Габриел заяви, че споразумението ще се провали, ако САЩ не направят отстъпки. В Германия и редица страни от Евросъюза има голямо недоверие по отношение на готвения договор за свободна търговия. В Германия бяха организирани многохилядни протестни демонстрации в Берлин в края на 2015 г. и в Хановер през април по време на посещението на Обама. 

На срещата си в четвъртък и петък в Япония ръководителите на Г7 - Германия, Франция и САЩ са членки на клуба на най-развитите индустриални държави – изразиха общо пожелание още тази година да постигнат съгласие по ТПТИ.