Окръжната прокуратура в Стара Загора пое разследването за снощния инцидент в завод на „Арсенал” в град Мъглиж, при който загина 53-годишен работник от Казанлък. Представители на Главната и областната инспекция по труда провериха завода на „Арсенал“ в Мъглиж. Цехът, където е станала злополуката, е пуснат в експлоатация през 2011 година.
Извършената проверка е документална и с оглед на работното място на загиналия. На този етап не могат да се посочат причините, довели до злополуката с фатален край. Виолета Добрева, директор в Главната инспекция по труда за проверката на "Арсенал" след смъртта на двамата работници, загинали на 25 април.
 
„Констатирали сме нарушения. Всяко от тях са свързани с липса в инструкциите за безопасна работа на непредвидими ситуации, които, нали, могат да доведат до възникване на инцидент.  На работодателя са съставени два акта за установяване на административни нарушения. В едномесечен срок се издава наказателното постановление’, посочи тя.
 
През февруари тази година е направена проверка на част от работните места в "Арсенал". Съставени са актове за административни нарушения. Направени са спирания и въвеждане на специален режим за безопасна работа.
 
Камен Маринов, директор на Областната инспекция по труда заяви, че една голяма част от наложените парични санкции, не само на "Арсенал", се обжалват и се отменят по съдебен ред.
 
53-годишен мъж от Казанлък е загинал снощи при взрив в обект на заводите "Арсенал" в Мъглиж. Сигналът за инцидента е подаден десет минути пред 23.00 часа в петък. Мъжът е работел на преса, когато настъпила производствена авария. На място е изпратен един противопожарен автомобил от Казанлък, както и екипи на полицията.
Комисар Николай Кирков - директор на ОД на МВР Стара Загора съобщи, че няма други жертви и пострадали.
 
Извършен е оглед на местопроизшествието, при който са иззети веществени доказателства и документация. Разпитват се свидетели. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество - хексоген, като причините за това са в процес на изясняване. Не съществува опасност от последващи експлозии.
 
Няма опасност за населението и за хората, които работят в завод „Арсенал” в Мъглиж, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
 
„Няма никаква опасност. Околната среда е чиста. Няма повишение на показателите на атмосферния въздух. Самото произшествие е локално и не предполага по никакъв начин опасност за работещите в завода и близкото населено място. Трябва обаче да знаем, че подобни производства са опасен процес. Колкото и мерки за безопасност за се взимат, колкото и хората да бъдат подготвени за тези процеси, винаги е възможно най-малката грешка може да доведе до трагичен инцидент. По отношение на инцидента мога да спомена, че персоналът на „Арсенал” се е справил доста добре, високо организиран, и екипите на пожарната, пристигнали на място, на практика не са работили. Произшествието е било вече ликвидирано, увери той.
 
На 25 април при друг инцидент във военните заводи в Казанлък загинаха двама души.