Шокиращ на пръв поглед новаторски метод за лечение с името “игла нож” прилага у нас китайската професорка Ли Буо Чуан. Тя приема пациенти в столичен център за холистична медицина и ще остане само до края на юни, съобщава "Труд".
Какъв е “номерът на китайката”?

“Игла нож” е един от най-съвременните методи в китайската медицина, изобретен е през 70-те години на ХХ век от лекаря Дзу Ханджан. Откритието му донася световна известност и редица отличия в родината му, в Европа и в други континенти. Това представлява своеобразна безкръвна операция, която комбинира похват от източната медицина (акупунктурата) с операциите, характерни за западната.

Акупунктурата с игла-нож може да се нарече и микрооперация със скалпел. Иновативната техника помага при над 60 вида болести - хронични заболявания на опорно-двигателната система, например на ставите, шипове на врата и гръбначния стълб,болки в коленете, както и за различни увреждания на меките тъкани; при сраствания, за понижаване на вътрекостното налягане, за подобряване на микроциркулацията.

Скалпелът, който се използва, прилича на традиционните китайски игли, но върхът не е остър като на типичната игла, а е сплескан, по-широк е и прилича на острие - оттам идва и допълнението “нож”. Може да се каже, че иглата прилича и на малка отвертка. Иглата нож е по-дълга от тези за акупунктура и с нея се прониква до самите кости или наранени тъкани, за да се възстанови тяхното кръвоснабдяване.

Методът е препоръчителен и за хора, които активно се занимават със спорт. Облекчение получават тенисисти, които често страдат от болки в лакътя, и футболисти, с хронични оплаквания, свързани с коленете. Иглата нож помага и на хора, които прекарват много време седнали на бюро, имат дископатия, схващане на седалищния нерв и др.

И това е интересно: Иглотерапията увеличава шанса за зачатие при ин витро - четете на най-плезния здравен сайт zdrave.to

Неминуемо изниква въпросът – боли ли? Когато работи специалист с опит, болката е минимална, уверява проф. Чуан. Убождането става само за секунда - секунда и половина и иглата веднага се изважда. Тя навлиза на 2-3 см и повече дълбочина, според дебелината на подкожната мазнина на пациента, за да стигне до страдащото място. Диаметърът й е 1 мм, а ширината в основата е 0,8-1 мм. Не оставя никакви белези или следи. Ефект може да има още след първата процедура. Повтарят се през седмица, а оздравяването е трайно, оплакванията не се появяват отново с години.

Освен игла-нож китайската специалистка прилага и други два слабо познати у нас метода на лечение. Единият е

аурикулотерапия 

Тя се основава на разбирането, че всички 12 енергийни меридиана на човешкото тяло минават през ушната мида и върху нея има акупунктурни точки, които отговарят за всички органи на тялото.

При аурикулотерапията вместо с игли върху ухото се оказва натиск с малки твърди зрънца - семена от китайската билка ванпулио, известна още като китайско зеле. Семената имат само техническа функция - да стимулират дадена точка. Семенцето се залепва върху нужното място с малка, почти незабележима лепенка в телесен цвят и остава така 3-4 дни. Процедурата се повтаря и на другото ухо. Методът е препоръчителен за хора, които се страхуват от игли и не искат да бъдат убождани.

По този начин най-бързо се повлиява болката и се подобрява цялостният тонус на организма. Лекуват се и много други заболявания - мигрени, високо ниво на лошия холестерол, диабет, сърдечни заболявания. Хора, преживели инфаркт, имат подобрение. Това е напълно безопасен и безболезнен метод. Много помага и за отказване от цигарите.

Проф. Чуан прави и процедури и за отслабване, базирани на специфични методи на

вендузотерапията 

В чаша от дебело стъкло тя поставя памук, натопен със спирт, запалва го, въздухът вътре изгаря и се образува вакуум. Поставя така образуваната вендуза върху определена зона и тя всмуква кожата. Така въздейства върху определен меридиан от тялото, а затоплянето подпомага изгарянето на мазнините. Може да се приложи върху проблемните зони - корем, ханш и бедра, горната част на ръцете .

С вендузата лекарката извършва вибрации или изглаждане на кожата. Вибрацията “изтупва” мазнините от мускулите, както изтръскваме дрехите си от прах. Вендузите могат да се оставят за кратко в определени точки по меридианите и тогава се образуват кръгове от кръвта, която се събира под кожата, а по цвета им - от яркочервен до тъмновиолетов - проф. Чуан съди за състоянието на човека. Тя казва, че е имала случаи, при които хора са отслабвали с 20-30 кг за месец-два с помощта на вендузите, но подчертава, че това не е панацея, а отслабването се получава и когато човек спазва диета, спортува и прави всички усилия за подобряване на състоянието си.

Проф. Ли Буо Чуан е преподавател в Университета за традиционна китайска медицина в град Джънджоу, административен център на провинция Хънан, Китай, с над 7 милиона жители. Тя практикува от 30 години и завежда отделението по традиционна медицина в университетската болница за западно лечение в града. През кабинетите на нейния етаж минават минимум по 100 пациенти на ден.