Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че има идея да продължи като добра политика подкрепата на зелената икономика. Тя очерта плановете и очакванията за минималната работна заплата, както и новата идея за стимули на работещите майки. Министърът направи заявка да продължи и други започнати от предшественика й Ивайло Калфин теми, като очерта сред най-важните реформата в ТЕЛК и НЕЛК.
"Реформата в ТЕЛК и НЕЛК е една от най-належащите реформи, която засяга и до голяма степен пенсионната система, пазара на труда и системата на здравеопазването", каза Русинова, цитирана от "Дарик".

По думите й над 800 000 са инвалидните пенсии, които се получават у нас, което сравнено с други държави е около средното европейско ниво. Затова тя уточни подробности какво се канят да направят в тази сфера:

"С едно ТЕЛК-ово решение до момента човекът, който получи степен на инвалидизация, получава един универсален ключ, който му отваря вратата към всички системи на държава и към общини. Това, което е важно, обаче, от тук нататък е да имаме разделяне на медицинската експертиза и експертизата, която ще прецени - след като има един човек степен на инвалидност, каква е степента на неговата работоспособност. Т.е. ако той може да продължи да упражнява някакъв труд, какъв е този труд. Това, което се очаква като промяна да направим, е да има яснота и от там нататък нашите служби да имат по-добра координация, за да може след като е ясно, че той не може да упражнява професията, която до момента е упражнявал, в какво би бил подходящ да работи като друга работа и от там нататък е въпрос на социална рехабилитация."

Социалният министър обясни, че плановете са да се стъпи на една основна методика, изработена от световната здравна организация и на база на тази методика да има телковите комисии, които в зависимост от това как министър Москов ще предложи реформата, ще се подобри тяхното функциониране.

"От там нататък след излизане на точната медицинска експертиза да се подготви точна експертиза относно това какъв е процентът на работоспособност, каква е адаптивността на човека към друга професия", допълни тя.

"Сегашната система е критикувана от всички, има много пробойни в нея, недостатъчен контрол, чака се. Така че със стъпките, които ще предприемем следващите няколко месеца, ще се опитаме да подобрим системата", каза още новият социален министър.

Зорница Русинова заяви, че амбицията й е да направят по-добро насочване и на социалните помощи, и на социалните услуги към хората, които реално имат нужда от това.

Като друг приоритет министърът посочи стимулите на работещите майки - ваучери за гледачки, които да се дават на родители, които работят.

"Това е една система, която в доста европейски страни чрез ваучери за ползване на домашни услуги, детегледачки, майстори и нискоквалифициран труд, дава добър ефект върху пазара на труда. Ще се избират само тези майки, които имат нужда от подобна услуга, за да се върнат в пазара на труда, ще могат да я ползват с приоритетно финансиране от държавата. Ще е въпрос на индивидуална преценка на доходи и насочване. В момента се разработва системата и нейните специфики и детайли кои хора точно ще ползват тази услуга. Идеята е да се направи максимално улеснено ваучер, който да може и през интернет да се изтегли. За част от тази услуга, независимо кой я използва, дали ще е домашен помощник или детегледачка, ще трябва да заплаща част от тази услуга", каза министър Русинова.

На въпрос дали догодина ще се увеличи минималната работна заплата, тя заяви: "Има прогноза за увеличаване на минималната работна заплата за следващите три години да стане 460 лева".